ПОЧЕЛА ПОДЈЕЛА СЈЕМЕНСКОГ МАТЕРИЈАЛА ЗА МАЛЕ ПОЉОПРИВРЕДНЕ ПРОИЗВОЂАЧЕ :: Semberija INFO ::

 

ПОЧЕЛА ПОДЈЕЛА СЈЕМЕНСКОГ МАТЕРИЈАЛА ЗА МАЛЕ ПОЉОПРИВРЕДНЕ ПРОИЗВОЂАЧЕ


Foto: Semberija info (B.Milošević)
Министарство пољопривреде у Влади РС почело је данас подјелу пакета сјеменског материјала за мале пољопривредне произвођаче у Семберији. Укупно ће бити подијељено 539 пакета за прољећну сјетву, сјеменског кромпира, лука, пасуља, те вјештачких ђубрива за засијавање појединачних парцела површине око 500 метара квадратних. За ову подјелу било је пријављено укупно око 700 заинтересованих малих пољопривредника.

Присуствујући подјели пакета, градоначелник Бијељине Мићо Мићић захвалио се ресорном министарству на овој помоћи, те предузећу „Пољоопрема“ које је омогућило да се у њиховом складишном простору подијели овај сјетвени материјал.

„ Осим ове помоћи, настојаћемо да кроз Аграрни фонд града Бијељина помогнемо пољопривредницима. Највјероватније ћемо, уз већ планираних милион марака, издвојити још око 500.000 КМ за помоћ пољопривредницима у новонасталим условима изражене епидемије вируса корона. Пакет сјетвеног материјала, вриједности око 252 КМ, добро ће доћи малим пољопривредницима“, изјавио је градоначелник Мићић.
 

Зоран Малетић, помоћник министра за пољопривреду и рурални развој изјавио је да ће  у Републици Српској бити подијељено око 9.000 пакета сјеменског материјала, укупне вриједности око два милиона КМ.

„ У регији Семберије биће подијељено око 1.700 пакета. Ово је помоћ за мале пољопривреднике који ће сада бити у прилици да засију своје мале баште, површине око пола дунума. Ово је тешко вријеме и због тога оваква помоћ пуно значи пољопривредницима. Ускоро ће ресорно министарство почети вршити и подјелу сјемена соје, по принципу да половину трошкова сности министарство, половину произвођачи. И то ће бити један вид помоћи фармерима око обезбјеђења хране за стоку. Тренутно имамо довољно залиха пшенице, меса, месних прерађевина, тако да нема бојазни да ће наступити несташице. Два пута недјељно провјеравамо стање залиха код млинара и месопрерађивача“, изјавио је Малетић.

Стефан Митровић, директор Јединице за координацију пољопривредних пројеката при ресоном министарству  изјавио је да су се у акцију подјеле пакета укључиле и неке локалне заједнице, те је припремљено више од 10.000 пакета.

„Сваки пакет садржи сјеме са десет врста различитог поврћа, расад, три врсте ђубрива и прскалицу. Ово је довољно за потребе малих домаћинстава која обрађују мање парцеле“, каже Митровић.

Стојан Живковић из Сувог Поља каже да обрађује један хектар, те да му је свака помоћ у овом тренутку добро дошла, као и другима који тешко живе у условима пандемије вируса корона.
 

„Сијем кукуруз и поврће за властите потребе. Живим у петочланом домаћинству. Имам и шесторо унучади. Бавим се свим и свачим, да бих преживио“, каже Стојан Живковић.

Светлана Тадић из Амајлија каже да је већ добијала пластеничку донацију, те ће јој и овај сјеменски материјал помоћи да засије два дунума земљишта на свом имању.

Семберија инфо (Љ.Љубојевић)