НАУЧНИ СКУП НА УНИВЕРЗИТЕТУ СИНЕРГИЈА: У ФОКУСУ СУ ФОРМАЛНО И НЕФОРМАЛНО ОБРАЗОВАЊЕ :: Semberija INFO ::

 

НАУЧНИ СКУП НА УНИВЕРЗИТЕТУ СИНЕРГИЈА: У ФОКУСУ СУ ФОРМАЛНО И НЕФОРМАЛНО ОБРАЗОВАЊЕ


На  Универзитету Синергија осмог новембра одржан је 20. научни скуп, а ове године тема је била ,,Синергија формалног и неформалног образовања и њен утицај на социо-економски положај младих“. На 20. научном скупу СИНЕРГИЈА презентовано је 20 радова.

Скуп је отворио проректор за наставу на Универзитету Синергија проф. др Миленко Станић, а уводна излагања одржали су шеф Одсјека за образовање у Градској управи Љубица Млађеновић, која је говорила о формалном и неформалном образовању младих у раду локалне заједнице, затим је  Данијела Симић испред Образовног центра Церовац говорила о приватним школама као виду неформалног образовања, а Милош Стевановић из Адвокатске куће Стевановић говорио је о синергији формалног и неформалног образовања у 21. вијеку. 



Професор др Миленко Станић је истакао да је Међународни научни скуп СИНЕРГИЈА идеална прилика  за све учесник да презентују своје радове и резултате истраживања широј јавности, као и да размијене искуства и идеје са другим угледним стручњацима из релевантних области. 

- Научне скупове одржавамо на годишњем нивоу, а генерална тема овогодишњег, 20. по реду, научног скупа јесте ,,Синергија формалног и неформалног образовања и њен утицај на социо-економски положај младих“,  тема је актуела и изузетно важна. Потврда важности ове теме је и то да је Влада Републике Српске на двије посебне сједнице расправљала о питањима високог образовања, као и о осалих нивоа образовања, те да је договорено да се у наредном периоду формирају радни тимови који ће, на дугорочној основи, радити на реформама цјелокупног система образовања. Ми смо још у марту мјесецу конципирали ову тему, тако да смо предвидјели значај и актуелност теме образовања и вјерујемо да ће аутори радова, а имамо их пријављено 20, дати свој допринос да се овај план Владе РС, односно концепт реформе уобличи и да се реализује на одговарајући начин, изјавио је проф. др Миленко Станић.   

У наставку скупа изложени су радови великог броја еминентних стручњака у различитим областима. 

Тематске области о којима се говорило су: Примјена ИКТ-а у развоју савремених мултимедијалних материјала за учење; Улога и значај виртуелних едукативних окружења за образовање нових генерација; Правни аспект развоја високог образовања у савременом друштву; Право интелектуалне својине у наставном процесу и научно-истраживачком раду; Приватне школе страних језика као вид неформалног образовања; Онлајн курсеви и сертификати као вид неформалног и формалног образовања- изазови и трендови; Значај проучавања књижевности на социо-психолошки развој младих: животни и искуствени контексти образовања; Усвајање страног језика путем проучавања књижевности: интеркултурални приступ; Усвајање језика као цјеложивотно учење: синергија формалног и неформалног образовања; Превођење у формалном и неформалном окружењу: изазови и потешкоће; Дјеловање амбасада и страних језичких центара као вид подршке образовању; Демографске промјене и одрживост на темељу регионалног друштвеног и економског развоја; Положај младих у БиХ: социо-економске димензије; Развијање предузетничких способности кроз процес образовања; Економска и социјална сигурност младих кроз стицање/синергију формалног и неформалног образовања и Образовање у туризму и његов утицај на економску и социјалну независност и сигурност младих.   

Организатори скупа истичу да је од  маја 2018. године научни скуп СИНЕРГИЈА од стране Министарств науке и технологије РС категорисан као научни скуп са међународним учешћем и остварио је максималан број бодова за другу категорију.

Портал Семберија ИНФО/ М. Решидовић