Одржан Округли сто на тему „Вршњачко насиље у васпитно образовним установама“ :: Semberija INFO ::

 

Одржан Округли сто на тему „Вршњачко насиље у васпитно образовним установама“



Извор: Семберија инфо / С. Ристановић

Институција Омбудсмана за дјецу Републике Српске у сарадњи са Институтом за развој младих и заједнице „Perpetuum mobile“, данас је у просторијама Савеза општина и градова РС у Бијељини организовала Округли сто на тему „Вршњачко насиље  у васпитно образовним установама“.

На округлом столу презентовани су резултати истраживања посебних извјештаја Институције Омбудсмана за дјецу РС, Вршњачко насиље у васпитно-образовним установама“ и „Улога и значај стручних служби у школама у заштити менталног здравља дјеце“, као и резултати истраживања „Perpetuum mobile“ на тему „Успјешност рада на превенцији насиља кроз Програм Y“.


 
Јованка Вуковић, замјеник Омбудсмана за дјецу РС казала је да су током истраживања дошли до сазнања  да су најчешћи проблеми код дјеце, према мишљењу стручних тимова, психолога и педагога депресија, анксиозност, повучености и вршњачко насиље.
- Дјеца су током наших радионица „Школа, пријатељ дјеце“ говорили о проблемима омаловажавања, депресије, те вршњачког насиља. Дјеца су указала и на то колико су препознатљиви стручни тимови у школама, јер их у основним школама препознају као адресу „Ако ниси добар ићи ћеш код педагога“, али у средњим школама то би требало бити другачије, али у основним на начин да се тачно зна каква је улога стручних тимова. Имајући у виду ову ситуацију јасно је да је неопходно јачање стручњих тимова и њихових капацитета, како у смислу броја запослених, тако и у смислу њихове едукације и континуираног усавршавања како би могли пратити савремену патологију и проблеме са којима се дјеца сусрећу. Такође, као добар ресурс виђен је програм „Брига о дјеци, заједничка одговорност“, гдје мултисекторски тимови раде по школама, али и ту су уочени одређени недостаци јер је циљ ових истраживања да детектујемо проблем и да заједнички нађемо рјешења везана за субјекте заштите дјеце. У том смисли представници стручних тимова исказали су проблем који се тиче њихове међусобне сарадње, односно повратних информација“, казала је Вуковићева.
 
Срђан Остојић, извршни директор Института за развој младих и заједнице „Perpetuum mobile“ Бањалука, рекао је да су њихова истраживања показала да има много посла када је у питању вршњачко насиље, појавни облици, те да то сви морају озбиљно схватити и да се сви укључе када је тема вршњачког насиља у питању.
- Када су у питању статистике, наше истраживање је покрило различите сфере дјелова образованости и едукованости средњошколаца о разним темама. Када је у питању насиље, један податак који смо изнијели у Бањалуци  јесте да 20 одсто дјевојака и скоро 40 одсто момака не сматра да је један шамар облик насиља према свом партнеру или партнерки. То су неке стварно застрашујуће чињице које ми добијамо са терена, што показује да је перцепција када је у питању насиље код младих људи  није толико изражена. Посебно је интезивиран у посљедње вријеме „cyberbullying“,
јер насиље се дешава тамо гдје су млади, а они се најчешће сусрећу у школама и виртуелном простору, а тамо се и дешавају случајеви  вршњачког насиља“, казао је  Остојић.

Предраг Рачановић, предсједник Актива директора основних школа регије Бијељина, Лопаре и Угљевик, истакао је да одговорно тврди да све школе на подручју ове регије предузимају све потребне мјере за спречавање вршњачког насиља.
- Опредјељење Министарства просвјете и културе РС и Републичког педагошког завода јесте да се у школама смањи вршњачко насиље, односно нулта толеранција је на вршњачко насиље. Ми сви приликом спречавања тог насиља или идентификовања починилаца тачно имамо прецизно и јасно прописан протокол у спречавању вршњачког насиља које је прописало Министарство просвјете и културе РС. Тај протокол се примјењује још из 2019. године и њим је јасно дефинисано, односно разврстане су врсте насиља. Школе имају обавезу и задатак да приликом појаве вршњачког насиља у школама то прво пријаве Центру за социјални рад, након тога полицији, а затим о томе редновно шаљу извјештаје министарству. Овдје се ради о мултисекторској сарадњи, а све у циљу спречавања насиља. Кроз пројекат, „Брига о дјеци, заједничка одговорност“ у свим школама у РС формирани су мултисекторски тимови гдје се посебно огледа та сарадња свих релевантних институција“, закључио је Рачановић.