Удружење грађана за промоцију образовања Рома Отахарин :: Semberija INFO ::

 

Удружење грађана за промоцију образовања Рома Отахарин


Представници Удружења грађана за промоцију образовања Рома „Отахарин“ представили су у Бијељини регионални пројекат „За активну инклузију и права Ромкиња на западном Балкану“.

Како је речено на прес-конференцији, Удружење „Отахарин“ у поменутом регионалном пројекту учествује кроз два пројекта под називом „Системска заштита од родно заснованог насиља за жене и дјевојчице Ромкиње“ и „Оснажени млади, стварају боље друштво“. 

Представници „Отахарина“ истакли су да лоши услови живота и сиромаштво посебно погађају Ромкиње од којих се већ од ране и преадолесцентске доби очекује да носе терет домаћинства и послова у њему. Они су упозорили да су Ромкиње, живећи у вишечланим и вишегенерацијским породицама без основних услова за живот, често изложене  радној експлоатацији, односно да су  принуђене да заједно са својом дјецом просе или скупљају секундарне сировине, да су изложене  родно заснованом насиљу, а посебно насиљу у породици и принудној удаји.

Иако је Удружење грађана „Отахарин“ у току 2018. године пријавио 10 случајева породичног насиља и 4 случаја малољетничке удаје, они нису на адекватан начин ријешени од стране надлежних институција.

Регионални пројекат „За активну инклузију и права Ромкиња на Западном Балкану III“ финансиран је од стране Аустријске развојне кооперације, а спроводи га CARE International Balkans у сарадњи са локалним партнерским организацијама.

Семберија инфо