Без већине за смјену градоначелника Брчко дистрикта Зијада Нишића :: Semberija INFO ::

 

Без већине за смјену градоначелника Брчко дистрикта Зијада Нишића



Скупштина Брчко дистрикта јуче није подржала иницијативу за смјену Зијада Нишића из Странке за БиХ са дужности градоначелника дистрикта, коју је поднијело седам посланика из реда бошњачког народа.

На ванредној сједници Скупштине Брчко дистрикта, за смјену Нишића гласало је осам одборника, против је било пет, а 16 уздржано.

Ову иницијативу поднијело је пет посланика СДА, те посланици Абдулах Иљазовић и Бахрија Рибић, који су након овог поступка избачени из Странке за БиХ.

Предсједник брчанске Скупштине Синиша Милић рекао је да је став посланика из реда српског народа да је пет мјесеци од како Нишић на функцији градоначелника сувише мали период да би се изрекла тако драстична санкција као што је разрјешење са дужности, а све због промјене политичке опције посланика унутар бошњачког блока.

“Имали смо прије пет мјесеци ситуацију у којој је дошло до промјене градоначелника, усљед промјене већине у дијелу коалиције унутар бошњачког народа”, рекао је Милић новинарима.

Он сматра да те учестале промјене доводе до нестабилности институција дистрикта.

“Да бисмо обезбиједили неку финансијску стабилност, посланици из реда српског народа, њих је десет и они су најбројнији унутар ове коалиције, имају осјећај одговорности да институције дистрикта функционишу стабилно и ефикасно. Из тог разлога били смо уздржани приликом гласања, пружајући шансу Влади да направи одлучујуће искораке који ће окупити стабилну скупштинску већину”, навео је Милић.

Потпредсједник Скупштине Брчко дистрикта Иво Филиповић сматра да се пребрзо дошло до смјене актуелног градоначелника.

“Увјерени смо да би поново послије одређеног времена дошло до смјене. Не можемо тако лако подржавати дестабилизацију Владе, Скупштине и укупне заједнице Брчко дистрикта тако што би мијењали Владу свака два-три мјесеца”, поручио је Филиповић.

Посланик СДА у Скупштини Брчко дистрикта и један од потписника иницијативе за смјену градоначеленика Сенад Османовић рекао је да је разлог за подношење овог захтјева застој рада Владе, те као примјер навео кашњење у доношењу ребаланса буџета.

“На сједници Владе имате по три-четири тачке које су више протоколарне. Свјесни смо да сам Нишић није крив за застој, али он је бирао сараднике”, рекао је Османовић.

Градоначелник Брчког Зијад Нишић рекао је да је ово била очекивана политичка акција групе посланика због застоја у раду ове локалне заједнице, те да су били и контрааргументи због којих се скупштинска већина одлучила да не подржи иницијативу за смјену градоначелника.

Ово је, од почетка године, друга инцијатива за смјену градоначелника Брчког дистрикта.

Седам посланика из Странке за БиХ, Савеза за бољу будућност, СДП-а, Народа и правде те посланик из ромске националне мањине поднијели су 1. марта захтјев за смјену бившег градоначелника Еседа Кадрића из СДА, уз образложење да дистрикт није на степену развоја на којем би требао бити.

Кадрић је смијењен 15 дана послије на ванредној сједници Скупштине, а на мјесто градоначелника изабран је Зијад Нишић из Странке за БиХ са 23 гласа за и шест суздржаних.

Након ванредне сједнице Скупштине Брчко дистрикта почела је редовна на чијем дневном реду је усвајање ребаланса буџета за 2023. годину, те низ одлука о утврђивању јавног интереса ради реализације инфраструктурних пројеката, преносе медији.


banjaluka.net