Градови :: Semberija INFO ::

 

140 ГОДИНА ХРАМА У ПРИБОЈУ, ЕПИСКОП ФОТИЈЕ СЛУЖИО ЛИТУРГИЈУ


У Прибоју код Лопара, на празник Светог мученика Агатоника, који је крсна слава храма Рођења Пресвете Богородице, Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Фотије је служио литургију.
“Овај храм који је освећен овдје прије 140 година гдје су се сакупљали православни срби Мајевице да чувају своје светосавље, своје прaвославље, да чувају свој образ, своје пространство и име своје породице”, рекао је епископ Фотије у својој бесједи послије литургије.


Он је вјерницима пожелио да се у здрављу и весељу окупљају у свим манастирима и храмовима широм епархије зворничко-тузланске.
“Изабрали смо кума за наредну годину у лику Драге Зељића, а кум данашње славе је био Милутин Тасовац”, казао је протојереј-ставрофор Зоран Илић, парох прибојски.
Начелник општине Лопаре Радо Савић упутио je ријечи подршке и честитке поводом прославе 140 година храма епископу Фотију, монаштву, свештенству и вјерницима.


Након парастоса који је служен за погинуле борце у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату и ломљења славског колача услиједио је културно-забавни програм у коме су учешће узели Оркестар хармоника Оркестар хармоника Основне школе ''Алекса Шантић'' из Угљевика и Српско просвјетно и културно друштво „Просвјета“ Лопаре.