Влада исплатила 13 милиона КМ за пшеницу :: Semberija INFO ::

 

Влада исплатила 13 милиона КМ за пшеницу


Влада Републике Српске, разумијевајући ситуацију у којој се налазе наши пољопривредни произвођачи, данас исплаћује 11.360.000 КМ на име подстицаја за пшеницу, а ријеч је о мјери од 500 КМ по хектару регистроване сјетвене површине, што представља највећу подршку, поготово уколико имамо на уму само једну ратарску културу, а то је у овом случају пшеница, изјавио је министар пољопривреде, шумарства и водопривреде у влади РС у Тријешници код Бијељине, гдје је посјетио имање пољопривредног произвођача Илије Цвијетиновића.



 “Уколико узмемо у обзир и регресирани дизел, комплетна подршка за производњу пшенице са данашњим даном је 13 милиона КМ, колико је Влада Републике Српске са данашњим даном у цјелости исплатила. Ми разумијемо сложену ситуацију у којој су се нашли наши пољопривредни произвођачи, али морамо имати на уму да је Влада Републике Српске одреаговала на најбољи могући начин. Пшеница је берзанска роба и ми не можемо утицати на њену цијену. Желио сам лично да се увјерим какав је принос пшенице у нашој највећој житници, овдје у Семберији. Видјели смо да је максималан овогодишњи принос пшенице три до 3,5 тона по хектару. Квалитет зрна је изузетно низак. Разговараћемо данас и са товљачима свиња о проблему са афричком кугом свиња. То је велика пријетња за пољопривредну и сточарску производњу у Републици Српској. Желимо дати свој допринос и желимо да сарађујемо са локалним властима на рјешавању тог проблема. Желимо да разговарамо и са млинарима и представницима млинско - пекарске индустрије. Јутрос је цијена пшенице у Србији износила 18 еуро центи. Добро би било Када бисмо и ми овдје могли остварити позитивну нулу, да не будемо у губитку, да можемо наставити производни циклус”, изјавио је министар Минић.

Илија Цвијетиновић, пољопривредни произвођач из Тријешнице захвалио се министру Минићу на посјети његовом имању.



 “Видјели сте да је жетва изневјерила наша очекивања. Осим смањеног приноса пшенице, проблем представља и ниска откупна цијена пшенице. Откупљивачи нам нуде 30 пфенига по килограму, чак и мање. Производња пшенице јесенас је била историјски најскупља, јер је било скупо сјеме и вјештачко ђубриво. Платили смо скуп цех у овој производњи која нас је коштала 45 пфенига по килограму на очекивану количину рода од 500 килограма по дунуму. Међутим, ми нисмо добили 500 килограма по дунуму, већ принос иде од 300 до 500 килограма. Квалитет је упитан, хектолитар је лош”, каже Илија Цвијетиновић.

Прије посјете имању Илије Цвијетиновића, министар Минић разговарао је са представницима Удружења пољопривредних произвођача села Семберије и Мајевице гдје је детаљно говорио о конкретним мјерама које је ресорно министарство преедузело на реализацији исплате подстицаја за пшеницу, али и о мјерама које се односе на сузбијање афричке куге свиња.



“Афричка куга свиња не изгледа безазлено, јер је штета на фармама евидентна. Влада Републике Српске је донијела одлуку да се надокнади штета свима онима који буду имали штету на својим фармама од афричке куге свиња. Важно је да ова болест свиња није опасна по људе, али су људи најчешћи преносиоци. Због тога морамо поштовати прописане законске мјере”, истакао је министар Минић.

(Семберија Инфо)