СТАЊЕ ВОДОСТАЈА (19.5.2023): УНА И САНА У ОПАДАЊУ, БЛАГИ РАСТ ВОДОСТАЈА РИЈЕКЕ САВЕ :: Semberija INFO ::

 

СТАЊЕ ВОДОСТАЈА (19.5.2023): УНА И САНА У ОПАДАЊУ, БЛАГИ РАСТ ВОДОСТАЈА РИЈЕКЕ САВЕ


У петак 19. маја, ујутро у 9:00 часова забиљежено је опадање водостаја на већини главних водотока у Републици Српској, осим ријеке Саве гдје се биљежи благи раст водостаја као посљедица воденог таласа који пристиже из Словеније и Хрватске и притока ријеке Саве на нашем подручју.

Водостај ријеке Уне је у опадању. На водомјерној станици у Новом Граду измјерен је водостај Уне од 462 цм што је и даље вриједност изнад коте редовне одбране од поплава, али са тенденцијом даљег опадања у наредним данима.
Водостај ријеке Сане такође је у опадању. На водомјерној станици у Приједору измјерен је водостај Сане од 367 цм што је вриједност испод коте редовне одбране од поплава, са тенденцијом даљег опадања у наредним данима.
На ријеци Врбас и даље се биљеже повишени водостаји али са тенденцијом стагнације и опадања у наредним данима, у вриједностима зависно од режима рада ХЕ Бочац.

Ситуација на осталим главним водотоцима у Републици Српској у сливовима Саве и Требишњице је стабилна.
На водомјерној станици у Градишци измјерен је водостај ријеке Саве од 706 цм чиме је премашена кота редовне одбране од поплава (700 цм). Према прогнозним моделима, у наредна два дана очекује се даљи благи раст водостаја ријеке Саве на мјерним мјестима у Републици Српској.

Према рјешењима Јавне установе „Воде Српске“, тренутно су на снази мјере ванредне одбране од поплава за поплавно подручје Дубичке равни (сектори I, II, III и IV), и мјере редовне одбране од поплава за поплавно подручје Лијевче поља и Србачко-ножичке равни (сектори V и VI).