Одржан састанак Групе за координацију у циљу превенције насиља у породици :: Semberija INFO ::

 

Одржан састанак Групе за координацију у циљу превенције насиља у породици


У Етно – селу „Станишићи“ данас је одржан састанак Групе за координацију у циљу превенције насиља у породици на актуелне теме које се тичу безбједности дјеце у школама и присутног насиља. Групу за кооординацију чине представници Градске управе Бијељина, Полицијске управе, Центра за социјални рад, Основног суда, Окружног јавног тужилаштва, Дома здравља, Актива директора основних и средњих школа и Фондације „Лара“, као и замјеник Омбудсмана за дјецу који има функцију посматрача.

Љубица Млађеновић,  шеф Одсјека у Одјељењу за друштвене дјелатности за образовање и  науку, омладину, породичну заштиту и популациону политику у Градској управи Града Бијељина рекла је да су на данашњем састанку разговарали о документима који су донесени од стране радног тијела, а такође разлог састанка је и скорашње дешавање које се догодило у Београду и похвалила потез Владе РС која је заказала хитну сједницу на којој се расправљало о тим питањима. 



- Један од докумената донесен од стране радног тијела јесте Правилник о чувању приватних и службених података. Причати о жртвама и починиоцима насиља, веома је осјетљиво и ту морамо бити изузетно пажљиви. Затим пословник о самом раду радног тијела и етички кодекс.Свако од чланова радног тијела у оквиру своје институције и установе рекао је шта ће они преузети, а ја поуздано знам, да, кроз рад тима за бригу о дјеци у свим основним и средњим школама да смо се сви јако активирали, нарочито Полицијска управа по питањима заштите и безбједности дјеце.  Обавеза и дужност Градске управа Града Бијељина јесте да увијек пружи апсолутну подршку и помоћ основним и средњим школама, али и свим образовним установама. До сада смо одржали више од 10 састанака у свим основним и средњим школама, гдје се правио оперативни план утврђивања безбједности школа и гдје ћемо ми као Град након консултација са градоначелником и предсједником Скупштине града Бијељина донијети заједнички став и мишљење о томе и доставити школама. Градска Управа има могућност да оснива радна тијела, као што већ имамо групу за заштиту и безбједност дјеца која ради од 2013. године и рјешава случајеве средњег и високог ризика. То су сличајеви  које школе, Центар за социјални рад, а ни друге институције не могу саме рјешити, али ми удружено и мултидисциплинарно успјевамо у томе“, истакла је Млађеновићева и додала да такође организују и радна предавања.

Предраг Рачановић, предсједник Актива директора основних школа регије Бијељина, Лопаре и Угљевик рекао је да су у претходном периоду предсједници свих Актива директора  РС имали  састанак у Министарству просвјете и културе.



- На састанку у  Министарству просвјете и културе предочили смо сва дешавања и процјену стања безбједности у школама у Републици Српској, односно свако из своје регије. Након тог састанка, министарка просвјете и културе наложила је да се одрже састанци у свим регијама, гдје би присуствовали представници Министарства и представници Републичког педагошког завода. На подручју наше регије тај састанак је одржан 11.маја на ком је пристуствовала помоћница министра, Наташа Цвијановић и предочили смо  каква је безбједоносна ситуација у школама на подручју наше регије. Установили смо, али и прије тога, да ситуација у школама није најбоља, а у смислу да има све више напада појединих и неодговорних родитеља на просветне раднике. Такође, предочили смо Министарству  приједлоге и мјере које је потребно предузети, за које ми сматрамо да би биле најбоље како би се побољшала безбједност дјеце у установама васпитања и образовања. Неке од мјера које смо ми предложили јесу укидање мобилних телефона у школи, ограђивање школског простора тако гдје нису ограђени и многи други“, казао је Рачановић.

Јованка Вуковић, замјеник Омбудсмана за дјецу РС казала је  да институција Омбудсмана за дјецу има функцију посматрача у дјеловању Групе за координацију у циљу превенције насиља у породици у новонасталим ситуацијама.



- Данашњи састанак је прилика да институција Омбудсмана за дјецу има увид у активности, дјеловање и планове које ће урадити координационо тијело на нивоу града Бијељина. Насиље у породицама је присутно и самим тим видимо да се дефинишу и нови облици насиља. Оно што наше искуство показује када говоримо о врстама вршњачког насиља све је нижа узрасна доб гдје се јавља насиља и оно што је посебно значајно јесте да се јављају све бруталнији облици насиља, што је веома забрињавајуће. Самим тим, насиље у породици, ако се дешава, оно постаје образац понашања дјеце у њиховом даљем одрастању. Морам истаћи да институција Омбудсмана за дјецу паралелно говори о дјечијим правима, која морамо да поштујемо и обезбједимо, као потписница конвенције, али и обавезама која слиједе из тих права“, закључила је Вуковићева.


​Семберија инфо - С. Ристановић