Јубиларни фестивал окупиће учеснике из 20 земаља :: Semberija INFO ::

 

Јубиларни фестивал окупиће учеснике из 20 земаља


Свечано отварање Петнаестог међународног фестивала “Дани хармонике” биће одржано у петак, 28. априла у Угљевику. На свечаном отварању у Центру за културу “Филип Вишњић” сутра у 20 часова наступиће Јуриј Шишкин, Артјом Нижник, Раду Ратои И Алексеј Мурза, који су прошлогодишњи лауреати овог традиционалног фестивала.



Славиша Перић, директор Музичке школе “Корнелије Станковић”, организатор овог фестивала,  каже за “Семберија инфо” да ће ове године јубиларни фестивал окупити учеснике из двадесет земаља, укључујући концертне извођаче и такмичаре.



 “У такмичарском дијелу програма наступиће само они најбољи представници својих земаља, око 150 солиста, неколико камерних састава. Оно што издваја овај фестивал на културној мапи свијета и региона, свакако је то да су свих протеклих година на нашим сценама свирали само водећи свјетски извођачи, највећа имена хармонике. Фестивал је од самог почетка имао високе циљеве, да подигнемо ниво извођаштва, када је у питању академска хармоника. Иначе, ово је први фестивал академске хармонике у Републици Српској и БиХ, једини фестивал који је посвећен хармоници и академској музици која се изводи на хармоници. У склопу фестивала су наши ученици, из региона, не само из Републике Српске и БиХ, имали прилику да се кроз мастер класове усавршавају код водећих свјетских педагога, да слушају концерте водећих свјетских извођача, чак су и неки од лауреата нашег фестивала касније побјеђивали на водећим свјетским такмичењима, освајали су Свјетски куп и били су побједници Свјетског трофеја.

У септембру Свјетски куп хармонике у Бијељини и Угљевику

Овај фестивал испуњава своју мисију, оправдава своје постојање, а као коначан циљ је био и то да се на нашим просторима први пут организује и Свјетски куп хармонике, као највећа свјетска смотра хармоникаша. У септембру, по први пут у историји овог региона, овдје, у Бијељини и Угљевику, биће одржан Седамдесет шести Свјетски куп хармонике”, изјавио је Славиша Перић, нагласивши да је Музичка школа “Корнелије Станковић” од почетка имала циљ да буде једна од водећих школа за музичку едукацију дјеце.



 “Наши ученици су били побједници на бројним међународним фестивалима, имамо високу репутацију у иностранству. Школа је на најбољи начин представљала наш град, Републику Српску и БиХ. Настојаћемо да и даље пружамо највећи ниво музичке едукације. Након одржавања Свјетског купа, хармоника ће још више добити на значају на овим просторима. Фестивал се и ове године одржава уз подршку општине Угљевик, града Бијељина и од 2019. под покровитељством Кабинета предсједника Републике Српске”, истакао је професор Славиша Перић.

Професор Јуриј Шишкин већ неколико година учествује на “Данима хармонике” и он каже да се сваке године ниво фестивалских активности и садржаја повећава.



“Кандидати који учествују на овом такмичењу постају све квалитетнији. Постављени су високи циљеви организатора фестивала, да се ниво свирања подиже из године у годину. Поносан сам да је овај фестивал остварио зацртани циљ и да ће у септембру Бијељина бити свјетска пријестоница хармонике, јер ће се овдје одржати Свјетски куп хармонике. То је резултат организатора овог фестивала и то ће бити мотив и стимуланс за дјецу с ових простора да још више напредују и да се још више развијају. Најважније у свему томе је да постоји подршка локалних заједница и институција, јер се високи циљеви могу остварити само заједно и удружено”.

 Музика носи у себи и универзалну поруку дружења, склапања нових пријатељстава, каже професор Шишкин, тако да музика и умјетност могу ујединити све људе и сачувати мир у свијету.

(Семберија Инфо)