ДОМ ЗДРАВЉА: СУТРА ПОЧИЊЕ ВАКЦИНАЦИЈА ПРОТИВ ХПВ ВИРУСА :: Semberija INFO ::

 

ДОМ ЗДРАВЉА: СУТРА ПОЧИЊЕ ВАКЦИНАЦИЈА ПРОТИВ ХПВ ВИРУСА


Вакцинација против хуманог папилома вируса (ХПВ), деветовалентном вакцином "Гардасил 9", за узраст дјевојчица и дјечака од 11 до навршених 15 година почиње сутра (6. април) у Хигијенско-епидемиолошкој служби Дома здравља  и бесплатна је. Гинеколог др Бојан Стевић истакао је да је инфекција ХПВ вирусом је једна од најчешћих инфекција које се преносе полним путем, те већина људи у свом животу добије ову инфекцију. 

- ХПВ инфекција повезана је са карциномом вагине, вулве, пениса, аногениталног подручја, главе, врата и респираторном папиломатозом, те је ХПВ вакцинација посебно важна јер спречава и настанак кондилома. Карцином грлића материце спада у карциноме који се у највећој мјери могу превенирати”, рекао је др Стевић и апеловао да се обави вакцина против хуманог папилома вируса.  
- Вакцина не утиче на репродуктивну способност не изазива стерилитет и потпуно је безбједна”, рекао је др Стевић.

Епидемиолог др Младен Грујичић је појаснио да се вакцина спроводи у двије дозе, са размаком од пет до 13 мјесеци.
-Циљ нам је да заштитимо нашу дјецу, нашу омладину од ХПВ инфекција које мгу да доведу до карцинома.  Од сутра дајемо вакцину у ХЕС-у, а ова вакцина штити од девет различитих типова болести, како малигних тако и немалигних”, рекао је др Грујичић. Начелница Службе породичне медицине др Бојана Палексић Докнић појаснила је да ће се вакцинисање обављати сваким даном од 7 до 20 часова у вакциналном центру ХЕС-а.

- Потребно је да се јавите свом породичном доктору и да се дијете, односно, адолесцент прегледа и добије потврду да је здраво за примање вакцине. С обзиром да се ради о препорученој вакцини, потребно је да родитељ потпише захтјев и да буде у пратњи дјетета”, рекла је др Палексић Докнић нагласивши да је вакцина безбједна. Информација о процесу вакцинације ХПВ вакцином у Дому здравља можете добити од вашег породичног љекара или у Хигијенско епидемиолошкој служби на број телефона 055-415-250.


Семберија инфо - О. Стјепановић