ПУ БИЈЕЉИНА: „ЦРНИ СТУБОВИ“ У ТЕСТНОЈ ФАЗИ :: Semberija INFO ::

 

ПУ БИЈЕЉИНА: „ЦРНИ СТУБОВИ“ У ТЕСТНОЈ ФАЗИ


У просторијама Полицијске управе Бијељина Министарства унутрашњих послова Републике Српске данас је одржана редовна конференција за новинаре на којој су  представљени резултати рада припадника Министарства остварени током фебруара 2023. године. Укупно стање безбједности током анализираног периода на подручју које покрива Полицијска управа Бијељина оцјењено је као задовољавајуће.

Начелник ПУ Бијељина Стјепан Терзић изнио је податак о 73 евидентирана кривична дјела почињена током анализираног периода гдје је надлежним тужилаштвима поднесено 66 извјештаја против 67 лица. Проценат расвијетљености кривичних дјела извршених током фебруара 2023. године износи преко 81% док је број дјела из области општег криминалитета мањи за 20% у односу на исти период прошле године.

-Користим прилику да испред Полицијске управе Бијељина упутим апел грађанима да током обављања прољетних радова на уређењу земљишта не пале ватру на ризичним мјестима гдје би усљед неконтролисане ватре могло доћи до избијања шумског пожара и пожара на отвореном простору који би могли угрозити људске животе и имовину грађана. Желим такође да истакнем да је протекли референдум о опозиву градоначелника Града Бијељина са аспекта безбиједности протекао безбједно“, истакао је начелник ПУ Бијељина, Стјепан Терзић.

Јавни ред и мир током фебруара 2023. године нарушен је 42 пута. Против 50 починилаца је поднесено десет захтјева за покретање прекршајног поступка и издата 32 прекршајна налога. На подручју које оперативно покрива ПУ Бијељина у анализираном периоду није евидентирано ни једно лице афроазијског поријекла.

По питању саобраћајних незгода, у фебруару 2023. године евидентирано је њих 79. Од тог броја, 12 саобраћајних незгода било је са повријеђеним лицима. У једној саобраћајној незгоди једно лице је изгубило живот док је у три незгоде четири лица задобило тешке тјелесне повреде. Најчешћи узроци настанка саобраћајних незгода су неприлагођена брзина кретања возилом, непрописно одстојање, те вожња под дејством алкохола. Током анализираног периода санкционисано је 1896 учесника у саобраћају од чега је 137 возача искључено из саобраћаја због вожње у алкохолисаном стању.

Челни људи Полицијске управе Бијељина нагласили су да је систем стационарних радара (тзв. црни стубови) у завршној, тестној фази пуштања у рад. У овом моменту радарски систем евидентира свако прекорачење брзине али, на срећу учесника у саобраћају, још увијек без правних посљедица. Обзиром на бројне дезинформације које су се по питању овог радарског система у посљедње вријеме појавиле у јавном простору, они су још једном потцртали да ће јавност бити благовремено упозната о датуму почетка рада „црних стубова“.