ГРАДСКА УПРАВА БИЈЕЉИНА: ОБИЉЕЖЕН МЕЂУНАРОДНИ ДАН ПРИЈЕВРЕМЕНО РОЂЕНЕ ДЈЕЦЕ :: Semberija INFO ::

 

ГРАДСКА УПРАВА БИЈЕЉИНА: ОБИЉЕЖЕН МЕЂУНАРОДНИ ДАН ПРИЈЕВРЕМЕНО РОЂЕНЕ ДЈЕЦЕ


Међународни дан пријевремено рођене дјеце, обиљежен је пуштањем љубичастих балона који симболизују осјетљивост и изузетност. Мајка пријевремено рођених близанаца Татјана Терзић захвалила се на организацији поводом Међународног дана пријевремено рођене дјеце, јер сматра да је потребна едукација, како би се будући родитељи, уколико дође до пријевременог порођаја, знали како да реагују и поступају.

- Није ријеч о трагичној дијагнози, али је потребно знати шта то заправо значи. Важно је да постоји подршка породице, пријатеља, али и системска подршка”, рекла је Терзићева и додала да су њени малишани, који су старосне доби 16 мјесеци, данас здрава и весела дјеца, а по рођењу је било одређених здравствених проблема који су ријешени. 



Доктор Сања Танацковић Станковић, која ради као професор стручних предмета у Пољопривредно-медицинској школи, појаснила да су пријевремено рођена дјеца, дјеца рођена прије 37. седмице трудноће.
 
- Пријевремено рођена дјеца су осјетљива у периоду непосредно након рођења и у раном развоју, због чега се њихови родитељи као и здравствени радници налазе пред бројним изазовима. Најчешћи проблем са којим се пријевремено рођена дјеца суочавају је сазријевање плућа, али могу да се јаве и други здравствени проблеми. Постоји књига коју је написала једна мајка прјевремено рођене дјеце, “Од стрепње до наде”, односно, како је за родитеље сваки дан нова стрепња шта ће се у току дана десити, а са друге стране одлазе неонатологу са надом да ће бити бољитка”, рекла је Танацковић Станковић и додала да се једно на десеторо дјеце рађа прије времена.

У име Градске управе, говорила је Љубица Млађеновић, подсјетивши да је Међународни дан пријевремено рођене дјеце први пут обиљежен  17. новембра 2009. године, те да ће Град Бијељина усмјерити пажњу пријевремно рођеној дјеци.

- Родитељи су нам се обратили да заједно организујемо и обиљежимо овај дан, што смо свакако прихватили и подржали, а подсјетићу да Град Бијељина има и усвојен документ о популационој политици, тако да се с пажњом бавимо  свом нашом дјецом у граду и желимо да будемо на располагању њиховим родитељима”, рекла је Млађеновићева.


Семберија инфо - О. Стјепановић