Фондација за одрживи развој Прогрессус: Велико интересовање за програм набавке пољопривредних машина :: Semberija INFO ::

 

Фондација за одрживи развој Прогрессус: Велико интересовање за програм набавке пољопривредних машина


Посредством Фондације за одрживи развој “Прогрессус”, у хотелу “Дрина” у Бијељини данас је одржана промоција програма Мађарске владе за пољопривредне произвођаче Семберије. Промоцији је присуствовао велики број пољопривредних произвођача из Семберије.

Андреа Јаглица, директор Фондације за одрживи развој “Прогрессус” изјавила је  да ће током августа представници ове  фондације посјетити двадесетак градова у Републици Српској како би представили први програм подршке Мађарске владе који се односи на подршку пољопривреди и додјели бесповратних средстава за набавку пољопривредне механизације, опреме и алата.



“Фондација ће обезбјеђивати до седамдесет одсто средстава за набавку пољопривредне механизације, док ће пољопривредници учествовати са најмање тридесет одсто средстава. Основни услов је да пољопривредници буду регистровани у регистру пољопривредних газдинстава и да имају пребивалиште на територији Републике Српске. Номинални износи подршке су од 2.500 до 25.000 еура, а грант који је затражен од Владе Мађарске износи нешто мање од 28 милиона еура. То је резултат директног договора члана Предсједништва БиХ Милорада Додика и премијера Мађарске Виктора Орбана. За осам мјесеци пуно тога је урађено, а сада смо у прилици да на терену реализујемо један овако значајан пројекат”, изјавила је Андреа Јаглица.


Златан Лазаревић, директор Аграрног фонда града Бијељина изјавио је да ће пољопривредници имати могућност да детаљне информације о могућности набавке пољопривредне механизације добију у новоотвореној канцеларији мађарског представништва и Фондације “Прогрессус” која ће се налазити у Улици Јована Дучића број девет, преко пута Саборне цркве у Бијељини.


“Пољопривредницима ће бити на располагању и Канцеларија ресорног министарства у насељу “Интергај”, као и Аграрни фонд града Бијељина. Од првог септембра до 15. октобра биће отворен конкурс за одобравање средстава, а до краја године пољопривредници ће добити информације о исходу конкурса”, истакао је Лазаревић, нагласивши да пољопривредни произвођачи морају бити регистровани да би аплицирали за ова средства.



Петар Стевановић, пољопривредни произвођач из Амајлија каже да је заинтересован за овај пројекат, те да би му пуно значило да добије бесповратна средства за набавку прикључних машина.

“Обрађујем око 22 хектара и заинтересован сам за набавку неколико прикључних машина. Циљ ми је да унаприједим пољопривредну производњу и повећам приносе на свом имању”, каже Стевановић.


(Семберија Инфо)