ПОМОЋ ДЈЕЦИ С ПОТЕШКОЋАМА У РАЗВОЈУ :: Semberija INFO ::

 

ПОМОЋ ДЈЕЦИ С ПОТЕШКОЋАМА У РАЗВОЈУ


Бијељински ресурсни центар за дјецу с потешкоћама у развоју, смјештен у Подручној школи „Вук Караџић“ на Лединцима, је један од четири нова ресурсна центра. Након отварања ресурсног центра у Требињу, отворили смо ресурсни центар у Бијељини, који још покрива и подручје  општина Угљевик и Лопаре. Имамо центре још у Дервенти, Бањалуци и Приједору, изјавила је министарка просвјете и културе у Влади  Републике Српске Наталија Тривић  приликом посјете бијељинском Ресурсном центру за дјецу с потешкоћама у развоју.

„Овај, као и остали ресурсни центри у Републици Српској, проистекао из идеје Министарства образовања и културе да се отворе  ресурсни центри са стручњацима, који треба да подрже дјецу са потешкоћама у развоју. Овакви ресурсни центри морају бити децентрализовани и пратити сва права дјеце, предшколаца и основаца, који имају такве потребе. Они на располагању имају стручњаке који ће радити с њима и који ће бити оспособљени да развијају њихова знања, наравно, уз сарадњу са образовним установама“, истакла је министарка Тривић,  нагласивши да овакви ресурсни центри помажу дјеци с потешкоћама у развоју да се интензивно укључе у процес образовања.

Министарка Тривић том приликом се захвалила УНИЦЕФ-у који је издвојио средства за рад ових центара у којима ће се обучавати и наставници за рад с дјецом с потешкоћама у развоју.

Rоwак Кhan, шеф Представништва УНИЦЕФ-а за БиХ изјавила је да је изузетно важно управо то да се нико не изостави, нити запостави, када је у питању образовни процес.

„Овај ресурсни центар треба да помогне дјеци, како би се остварили њихови капацитети и открили њихови потенцијали. Друга важна ствар је укључивање дјеце са сметњама у развоју у конвенционално образовање, што је процес који захтијева прилагођавање и наставног особља и дјеце, али и специјалне обуке. Циљ је постићи образовање у којем дјеца одрастају свјесна и упозната да с њима расту и уче и другачији од њих“, истакла је госпођа Khan.

Слободан Поповић, директор Јавне установе за дјецу и омладину са сметњама у развоју „Будућност“ Дервента, изјавио је да ће ова установа, као оснивач, максимално помагати функционисање бијељинског ресурсног центра.

„Настојимо да помогнемо наставницима, родитељима и дјеци како би њихово образовање протекло што ефикасније у нашим школама. На овој регији у прошлој школској години било је 147 - оро дјеце с потешкоћама у развоју у редовној настави, 27 - оро дјеце у специјалним одјељењима и четрдесеторо дјеце у опсервацији“, истакао је Поповић.
Директор Основне школе „Вук Караџић“ Предраг Рачановић изјавио је да већина од осамнаест основних школа ове регије нема запослене дефектологе као стручне сараднике, те ће подршка ресурсног центра бити од великог значаја, посебно за такве школе.

„Ми у нашој школи имамо четири комбинована посебна одјељења за дјецу с потешкоћама у развоју и наставу похађа 21 ученик. Имамо седамнаест ученика укључених у инклузивну наставу и ове године смо од ресорсног министарства добили сагласност за ангажовање осморо асистената за ученике, за које је првостепена комисија процијенила да су им неопходни“, изјавио је Рачановић.

Семберија инфо