ПЕТРОВИЋ О НОВОЈ АУТОБУСКОЈ СТАНИЦИ И УВОЂЕЊУ ЈАВНОГ ПРЕВОЗА У БИЈЕЉИНИ :: Semberija INFO ::

 

ПЕТРОВИЋ О НОВОЈ АУТОБУСКОЈ СТАНИЦИ И УВОЂЕЊУ ЈАВНОГ ПРЕВОЗА У БИЈЕЉИНИ


Foto
Изградња нове Аутобуске станице на мјесту некадашње Жељезничке почела је крајем јуна 2020. године, на основу пројекта којим је била предвиђена изградња управне зграде са шалтер-салом и осталим пратећим садржајима, долазним и одлазним перонима.

Процијењена вриједност радова била је 3.203.236,50 КМ, а радове је започело предузеће „Бук промет".
Примопредаја радова је извршена 3. фебруара 2022. године.

-Оно што грађани морају знати је да су прекршене уговорне обавезе у вези са машинским инсталацијама на систему за гријање и хлађење станице, јер ти радови нису завршени у предвиђеном року и по први пут у историји Града Бијељина биће активирана банкарска гаранција за неуредно извршење уговора на износ од 320.323,65 конвертибилних марака. Ово је врло непопуларна одлука, али је једина исправна, у складу са законским процедурама и у корист самог града.

Оно што сам обећао је да ћемо све транспарентно радити, у корист грађана, нема прикривања, нема међусобних договора. Некада вас овакав процес кошта времена, није популистички али је у интересу града и народа, пише градоначелник Петровић на својој ФБ страници. Планом јавних набавки за 2022. годину предвиђена је јавна набавка која се односи на изградњу система за климатизацију нове Аутобуске станице, након чијег завршетка ће радови на овом објекту бити потпуно окончани. Затим ће бити покренута процедура за добијање употребне дозволе и тада ће бити створени предуслови да се станица користи.

Према оцјенама саобраћајних стручњака, организација саобраћаја унутар комплекса станице је добро пројектована и задовољава услове за њено несметано функционисање, али приликом доношења одлуке о изградњи нове Аутобуске станице, односно, приликом израде пројекта, није израђена ажурна студија јавног превоза као основни параметар за градњу терминала јавног градског, приградског и међународног аутобуског саобраћаја.

-С обзиром на то да у Бијељини не постоји уређен систем јавног градског и приградског превоза, градња објеката такве намјене без претходне студије оправданости са собом носи огромне ризике у погледу његовог стављања у функцију, односно, увршћавања у систем јавног аутобуског саобраћаја на територији Града, о чему уопште није размишљано.

Обавеза Града Бијељина је да уреди систем јавног градског и приградског превоза и да управља њиме на основу законских прописа и права управљања транспортним тржиштем датог кроз важећу законску регулативе, додаје Петровић. У оквиру израде „Плана одрживе урбане мобилности Града Бијељина" (СУМП), усвојеног у Скупштини Града Бијељина у септембру 2020. године, вршено је истраживање и анкетирање грађана, између осталог, о ставовима који се тичу јавног превоза.

Највећи проценат испитаника одговорио је да би их доступност јавног превоза у близини мјеста гдје живе мотивисала да чешће користе јавни превоз, те да његова учесталост на дијелу гдје постоје аутобуске линије, није на задовољавајућем нивоу. Овим документом планирана је израда „Студије јавног градског и приградског превоза путника", али и успостављање централног чвора за аутобуски саобраћај на локацији нове Аутобуске станице.

Град Бијељина је расписао јавну набавку за израду Студије јавног превоза и имплементације нове Аутобуске станице у систем јавног превоза путника, која ће бити основ за даље активности везане за давање комплекса на коришћење и успостављање квалитетног система јавног превоза на територији Града Бијељина. Такође, студија ће садржавати и анализу потреба за линијама градског и приградског аутобуског саобраћаја, и одредити број и трасе линија, њихову рентабилност и евентуалне потребе за субвенционисањем линија, број аутобуса на појединим линијама, распоред стајалишта...

-Питању јавног градског превоза Град ће приступити одговорно и без повлашћивања било коме. Циљ је да јавни превоз буде функционалан и да „покрије" што ширу територију, како би грађани били задовољни његовим функционисањем и користили га у довољној мјери, што ће произвести низ позитивних ефеката - смањење саобраћајних загушења у граду, мање загађење, али и уштеде за кућне буџете.

Након израде Студије, биће расписани јавни позиви ауто-транспортним предузећима за превоз путника на утврђеним линијама јавног превоза, чији рад ће бити јасно дефинисан и неће бити могућа самовоља превозника, попут смањења броја полазака или нефункционисања линија у цјелини. Такође, биће расписан и јавни позив за давање у закуп објекта нове аутобуске станице.

Град већ субвенционише превоз ученика основних школа који од куће до школе путују на релацијама дужим од четири километра, а биће размотрено и увођење субвенција за коришћење јавног превоза за све ученике, студенте, али и за друге категорије становништва, попут пензионера, социјално најугроженијих борачких породица и особа са инвалидитетом, пише Петровић.

(Бијељина данас)