СВЕЧАНОМ АКАДЕМИЈОМ ОБИЉЕЖЕН РОЂЕНДАН РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ :: Semberija INFO ::

 

СВЕЧАНОМ АКАДЕМИЈОМ ОБИЉЕЖЕН РОЂЕНДАН РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ


Поводом Дана Републике Српске, у Центру за културу, одржана је Свечана академија у организацији Града Бијрљина, а у програму су учествовали СЦПД „Србадија“, бесједници, глумци Градског позоришта, Петропавловски појци и други истакнути умјетници. Предсједник Скупштине града Александар Ђурђевић, честитао је Дан Републике Српске и истакао да је створена демократским путем у миру прије 30 година, у складу са међународним правом, правом народа на самоопредјељење и у складу са вољом народа исказаном на референдуму.



-Република Српска је морала потом бити брањена, али је и одбрањена. Нажалост , више од 35. 000 људи дало је своје животе за одбрану Српске. На овај дан, али и на све остале дане треба да им одајемо почаст, а нама, млађим генерацијама, дали су завјет да је чувамо и бранимо. Слобода коју смо добили захваљујући њиховој жртви, највећа је побједа овог празника, Дана Републике“, рекао је Ђурђевић. Он је нагласио да Република Српска данас има све елементе државности, своју територију, функционалну власт и народ који је воли и сматра отаџбином. 

-На нама је да будемо јединствени и да је економски оснажимо“, рекао је Ђурђевић. Градоначелник Љубиша Петровић честитајући Дан Републике, нагласио је да је захваљујући борцима и официрима Војске Републике Српске створена и одбрањена.



-Младим генерацијама и будућим генерацијама, остављена је под Косовским завјетом,да је чувамо и бранимо од свих изазова, да се јако боримо за бољи статус свих борачких категорија, демобилисаних бораца, ратних војних инвалида и породица погинулих бораца“, рекао је Петровић. Пензионисани генерал Љубиша Боровчанин подсјетио је да је на данашњи дан, прије 30 година, формирана Република Српска.



-Ово је лијеп повод да се окупимо и присјетимо овог значајног датума. Данас славимо овај лијеп дан, рођендан Републике Српске и на нама је да је чувамо, развијамо и чинимо још љепшом“, рекао је генерал Боровчанин. Након Свечане академије, на градском тргу је за грађане организован концерт Саше Матића.

Семберија инфо