ЗЛАТАН ЛАЗАРЕВИЋ: СА ГРАДОНАЧЕЛНИКОМ ПЕТРОВИЋЕМ ДОГОВОРЕНЕ АКТИВНОСТИ ЗА ПОМОЋ ПОЉОПРИВРЕДНИЦИМА У СЕМБЕРИЈИ :: Semberija INFO ::

 

ЗЛАТАН ЛАЗАРЕВИЋ: СА ГРАДОНАЧЕЛНИКОМ ПЕТРОВИЋЕМ ДОГОВОРЕНЕ АКТИВНОСТИ ЗА ПОМОЋ ПОЉОПРИВРЕДНИЦИМА У СЕМБЕРИЈИ


Директор Аграрног фонда Града Бијељина Златан Лазаревић истиче да је јучерашњи састанак са градоначелником Бијељине Љубишом Петровићем био веома конструктиван и да су договорили низ корака који би требало да допринесу побољшању услова за пољопривредне произвођаче у Семберији.

- Господин Петровић посјетио је Аграрни фонд и имали смо веома садржајан састанак који је трајао скоро три сата. Главна тема састанка био је буџет Аграрног фонда и правилник о додјели подстицаја за 2021. годину, при чему смо првенствено размотрили могућности да буџет Фонда у овој години износи шест одсто укупног буџета Града Бијељина, како је дефинисано одлуком градске скупштине о оснивању Аграрног фонда.

​ Разговарали смо и о сарадњи са Министарством пољопривреде у Влади РС, при чему је градоначелник Петровић преузео обавезу да ускоро организује састанак делегације Града Бијељина и нашег Аграрног фонда са ресорним министром Борисом Пашалићем. Постоји више веома значајних тема у сарадњи са министарством пољопривреде и Града Бијељина. То је, прије свега, усклађивање преклапања подстицаја Аграрног фонда Града Бијељина са подстицајима Агенције за аграрна плаћања, што умањује висину подстицаја по неким члановима правилника о додјели подстицаја Аграрног фонда. Значајна тема је и олакшавање процеса добијања и смањење цијене коштања грађевинских дозвола за привредне објекте у пољопривреди, које су услов за пријаву пољопривредних произвођача за аграрне подстицаје, посебно за подстицаје из ЕУ фондова. Господин Петровић је обећао и да ће ускоро организовати састанак са представницима ЕУ фондова за пољопривреду у Сарајеву на тему приближавања ЕУ фондова пољопривредницима у Семберији.

Златан Лазаревић каже да су он и градоначелник Петровић током јучерашњег састанка разговарали и о одређеним примједбама око додјеле аграрних подстицаја у претходном периоду, које је Лазаревић примјетио у посљедна четири мјесеца од када је преузео дужност директора Аграрног фонда, и о неким примједбама које су дошле до градоначелника Бијељине.

- Кратко смо разговарали о примједбама око додјеле подстицаја у ранијем периоду, и о неким примједбама око организације рада у Фонду. То никако није била главна тема нашег састанка, као што су то пренијели поједини медији. Наш основни задатак, и градоначелника Бијељине и Аграрног фонда Града Бијељина, јесте да омогућимо што боље услове за пољопривредне произвођаче у складу са нашим могућностима у отежаним условима рада због ширења корона вируса, закључује Златан Лазаревић.