ПРИЈЕМ ЗА ХРАНИТЕЉСКЕ ПОРОДИЦЕ :: Semberija INFO ::

 

ПРИЈЕМ ЗА ХРАНИТЕЉСКЕ ПОРОДИЦЕ


Градоначелник Бијељине Мићо Мићић организовао је пријем за хранитељске породице које воде бригу о дјеци без родитељског старања и том приликом разговарао с њима о стању у области хранитељства и начинима да се та област унаприједи.  
 
Различите су животне околности које доводе до одсуства родитељског старања и потребе да се дијете збрине у хранитељску породицу. Дјеци која су прошла искуство злостављања, напуштања, смрти родитеља, збрињавање у хранитељску породицу омогућава ублажавање доживотних трауматских искустава.

 
Хранитељста породица прима накнаду за издржавање дјеце и накнаду за рад. Накнада се увећава ако је дијете ометено у развоју или има комбиноване потешкоће. 
 
Градоначелник Мићић је прецизирао да је на подручју Бијељине регистровано  25 хранитељских породица, те да тренутно њих 15 збрињава 17 дјеце.
 
-Хранитељи су изузетно хумани људи, они дјеци без родитељског старања омогућавају одрастање у породичном окружењу. Овај пријем сам организовао како бих разговарао с њима о томе какво је тренутно стање у области хранитељства и да чујем њихове приједлоге како би заједно ову област унаприједили. Поред тога, упознаћу их са могућношћу да дјеца предшколског узраста из хранитељских породица могу ићи у вртић. Могућност бесплатног похађања вртића ове рањиве категорије дјеце пружа се у оквиру пројекта ,,Вртић је и моје право“, а  који Градска управа града Бијељине реализује у сарадњи са Дјечијим вртићем ,,Чика Јова Змај“ и Удружењем ,,Отахарин“,  изјавио је Мићић.
 
Ранка Војновић је двјема  дјевојчицама пружила топлину породичног дома. Каже, важно је адекватно и правовремено реаговати на потребе сваког дјетета и увијек им пружати подршку и љубав.
 
-Дјевојчице су послушне, добре, вриједно уче, а ја чиним све како бих их извела на прави пут, каже ова хранитељка која, како истиче, не може живот замислити без њих.

Semberija info