ДОМ ЗДРАВЉА БИЈЕЉИНА :: Semberija INFO ::

 

ДОМ ЗДРАВЉА БИЈЕЉИНА


Према подацима Хигијенско-епидемиолошке службе Дома здравља Бијељина, присутан је благи пораст заражавања становништва. Директор ове здравствене установе Данијела Ђукин, нагласила је да нема пораста броја заражених међу дјецом школског узраста, али је истовремено апеловала на грађане да буду одговорни и примјењују мјере личне заштите.

-Тренутно је 61 случај активних одраслих и троје дјеце школског узраста, а четворо је изашло из надзора. Под надзором имамо 159 особа“, рекла је Ђукинова. Она је подсјетила на активности које је Дом здравља започео прије неколико дана, а ријеч је о бесплатним превентивним прегледима становништва који гравитирају амбулнатама ове здравствене установе, а укупно их је 25.

-Бесплатни прегледи подразумијевају контролу шећера у крви, холестетола, мјерење крвног притиска и савјете породичног љекара, а такође се обављају и гинеколошки прегледи уз обавезно узимање Папа налаза.


Такође, вршимо мамографске прегледе, а све са циљем да подигнемо свијест станпвништва о значају превенције“, рекла је Ђукинова. Она је нагласила да радује чињеница да је одзив грађана велики и најавила да ће се прегледи вршити све док сви заинтересовани грађани не буду прегледани, без обзира да ли имају књижицу или не.

-Данас, 13. октобра, врше се прегледи у Доњем Драгаљевцу, потом слиједе Суво Поље, Горње Црњелово, Доњи Драгаљевац и Доње Црњелово, а у суботу су мамографски прегледи у Дому здравља“, најавила је Ђукинова и додала да најављене вакцине против сезонског грипа још увијек нису стигле и да их очекује половином новембра.
-Једини овлаштени увозник на нивоу БиХ је једна фармацеутска кућа са сједиштем у Сарајеву, а они су нас обавијестили да вакцине можемо очекивати половином новембра“, рекла Ђукинова. Она  је подсјетила и да је у току регистрација и пререгистрација осигураника и да ће трајати до 31. децембра.

-На услузи нашим грађанима је 55 тимова породичне медицине, четири тима конслултативно-педијатријске службе и три гинеколошка тима“, рекла је Ђукинова и најавила да од суботе крећу и са примјеном ИЗИС система, односно, електронским картицама.   

Семберске новине