Građani ne žale novac, najviše kupuju skupe mobilne :: Semberija INFO ::

 

Građani ne žale novac, najviše kupuju skupe mobilne


FOTO: Ilustracija
 U Bosnu i Hercegovinu je u toku prošle godine uvezeno mobilnih telefona vrijednih više od 176 miliona KM, a kako navode naši sagovornici, građani najčešće kupuju one najskuplje.
 
Kako za "Nezavisne novine" navode iz jedne prodavnice mobilnih uređaja u Banjaluci, potražnje za telefonima uvijek ima. Ističe da je najveća potražnja za najnovijim uređajima.
 
"Najviše se kupuju telefoni marke iPhone i Samsung, odnosno kako se koji pojavljuje na tržištu, tako potražnja za njim skače", kazali su iz ove prodavnice.
 
Kako dodaju, trenutno su najtraženije nove serije iPhone 15 i Samsung 24.
 
"Naravno da imamo slučajeva gdje se biraju i jeftiniji telefoni, odnosno oni koji su građanima dostupni po kupovnoj moći, ali najviše se biraju nove serije", navode oni.
 
Iz prodavnice mobilnih telefona 3D BOX za "Nezavisne novine" ističu da je među građanima zavladao trend kupovine skupih telefona.
 
"Građani se žale da nemaju para, a kada je riječ o telefonima, vode se onim što skuplje, to bolje. Kod kupovine skupljih serija najviše se kupuju iPhone i Samsung serije, dok se od jeftinijih opcija najčešće odlučuju za seriju Samsunga A15, A55, A35", navode iz ove radnje.
 
Prema njihovim riječima, građani često kupuju i druge marke telefona, kao što je Xiaomi.
 
Kako je kazala Banjalučanka Maja R., iako ne robuje trendovima, zbog posla koji obavlja je nedavno odlučila da kupi iPhone.
 
"Svjesni smo koliko su visoke cijene ovih uređaja, te da trebaš raditi i dva mjeseca za noviji model ovog telefona, ali ja sam, ipak, odlučila da kupim telefon na rate, jer većina prodavnica ima tu mogućnost. Znam da je to pretjerana cijena za telefon, ali se nadam da će biti u funkciji nekoliko godina i da će mi se isplatiti ulaganje", rekla je ona.
 
Naime, prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine, uvoz telefona je prošle godine bio veći za skoro 20 miliona u odnosnu na godinu prije.
 
"Ukupna količina telefona koji su uvezeni u toku prošle godine računa se u kilogramima, te je na osnovu podataka uvezen 190.821 kilogram u vrijednosti od 176.370.414 KM, uz dodate dažbine koje iznose 40.073.905 KM", navode iz UIO za "Nezavisne novine".
 
Takođe, kako ističu, u toku 2022. godine uvezeno je mobilnih telefona u vrijednosti od 157.645.107 KM, uz dodatne dažbine od 35.891.916 KM.
 
Prema njihovim podacima, najviše telefona uvezeno je iz Kine, Vijetnama i Indije.
 
"Iz Kine je u toku prošle godine uvezeno mobilnih telefona u vrijednosti od 109.213.892 KM, uz dodatne dažbine od 24.827.610 KM, dok je iz Vijetnama uvezeno 47.931.852 KM, uz dodatne dažbine od 10.936.720 KM", navode iz UIO.
 
(Nezavisne)