BRANO VIĆANOVIĆ (1934-1994): Privlačila ga magija lopte :: Semberija INFO ::

 

BRANO VIĆANOVIĆ (1934-1994): Privlačila ga magija lopte


Brano Vićanović je vrlo značajna ličnost u stvaranju istorije ,,Proletera'', što kao igrač, što kao sportski radnik i volonter.

Brano je fudbal počeo igrati kao i svi vršnjaci, kao dijete krpenjačama ili drugačijim loptama na merajama i strnjicima, dok se čuvala stoka. Magija lopte ga je neodoljivo privlačila i što je bio stariji, više se interesovao za loptu i malo po malo postao nezamjenjiv igrač u svim postavama tadašnjeg kluba koji je igrao prijateljske utakmice sa komšijskim selima.

Kao igrač ,,Proletera'' učesnik je prve zvanične utakmice, odigrane 1954. godine u Ligi brčanskog Sreza regija Bijeljina i bio predvodnik mlade ekipe, sastavljene od fudbalera iz Dvorova, čiji je on, na kraju, bio i kapiten. Bio je cijenjen i poštovan od svojih kolega koji su bezpogovorno slušali njegove savjete i sugestije. Uporedo sa igranjem fudbala, Brano se brinuo i o organizaciji kluba, infrastrukturi, mlađim kategorijama i napredovanju kluba. Radio je u Zemljoradničkoj zadruzi „Braća Đurić“ u Dvorovima.

Skupa sa svojim bratom Miletom, uz asistiranje tadašnjeg predsjednika kluba Veljke Rakića Džepare, najzaslužniji je za renoviranje fudbalskog terena u Dvorovima 1976. godine kada je napravljen prelijep travnati teren sa drenažom na kojem su doskora zavidjeli i veći klubovi. On je preko svojih i Miletovih veza sa preduzećem „Sloboda“ iz Tuzle, a u saradnji sa Mjesnom zajednicom i Zemljoradničkiom zadrugom ,,Dvorovi’’ i uz logističku pomoć preduzeća „Vode Bijeljina“ uspio organizovati izgradnju terena na zadovoljstvo svih građana Dvorova. Naravno, u izgradnji ovog terena ima i više ili manje još zaslužnih pojedinaca.

Kako u svojoj knjizi „Trideset godina Kupa Zadrugara“ piše novinar i publicista Iljo Dominiković iz Orašja, Brano je značajna ličnost u organizaciji i zaživljavanju kultnog Kupa Zadrugara, koji je postao i ostao istiniti fenomen na ovim prostorima. Brano je bio i učesnik jednog od finala Kupa koje je igrao FK ,,Proleter“ iz Dvorova.

Brano Vićanović je zbog zasluga u stvaranju istorije fudbala u Dvorovima od 1979. godine nosilac SREBRNE PLAKETE FK ,,PROLETER“ DVOROVI, zabilježio je iz arhiva ovog kluba Vladan Simeunović.