VAPAJ HRVATA! "SRBIJA JE FUDBALSKI VLADAR BIVŠE JUGOSLAVIJE" :: Semberija INFO ::

 

VAPAJ HRVATA! "SRBIJA JE FUDBALSKI VLADAR BIVŠE JUGOSLAVIJE"


Mediji u Hrvatskoj priznaju kako stoje stvari u ovom trenutku, nakon odličnih rezultata beogradskih"večitih" u UEFA takmičenjima.

Crvena zvezda i Partizan su ove sedmice eliminisani u osmini finala Lige Evrope i Konferencijske lige, ali su uprkos tome već bili ostvareni izvaredni rezultati za srpski fudbal.

To je dovelo do toga da Srbija postane 11. najbolja liga Evrope, da od sezone 2023/24 ima dva tima u Ligi šampiona, a vrlo moguće i čak tri kluba u grupnim fazama UEFA takmičenja. Sve to, dovelo je do konstatacija u Hrvatskoj - "Srbija je fudbalski vladar na prostoru bivše Jugoslavije!"

To je upravo i naslov kolumne hrvatskog "Večernjeg lista", u kojoj je autor Vanja Deželić istakao da je Hrvatska pala na 18. poziciju UEFA lestvice, čak sedam koraka iza Srbije.

"Hrvatska fudbalska reprezentacija i Dinamo poslednjih godina su bili nivo za sebe u poređenju sa zemljama bivše Jugoslavije, no nešto se unazad dve godine počelo osetno menjati i rezultati se polako naziru. Srpski fudbal uspešniji je od hrvatskog. Barem na klupskom nivou", glasi početak analize u"Večernjem listu".

Autor navodi da su i"orlovi" i"vatreni" na Mundijal otišli kao prvi u svojim grupama, ali i da je teži bio put Srbije - preko Portugala, a ne Rusije. I dok se ističe da će Srbija svoj kvalitet tek morati da dokaže na Svetskom prvenstvu u Kataru, priča se fokusira na uspehe Zvezde i Partizana.

Dinamo je ove sezone ispao u plej-of rundi nokaut faze Lige Evrope, ali je bio jedini njihov klub koji se dokopao makar evropske jeseni. odseća se da će Srbija vrlo verovatno u sezoni 2023/24 imati direktnog učesnika grupne faze Lige šampiona i još jednog u kvalifikacijama, navodeći da su Hrvate skupo koštali kiksevi njihovih klubova protiv "objektivno slabijih protivnika".

"Bodovi se vrednuju od sezone 2017/18 i uz Dinamo, samo je Rijeka u sezoni 2020/21 uspela da dostigne grupnu fazu evropskog takmičenja. Dinamo je to učinio svake od pet vrednovanih sezona. Ukratko , srpski fudbal ide uzlaznom putanjom. Hrvatski ostavlja utisak kao da napreduje, ali to treba dokazati u evropskim takmičenjima. Najveći nivo drži isključivo Dinamo o kojem Hrvatska previši zavisi", navodi se u analizi "Večernjeg lista".

Srbija i u njihovim očima dominira u regionu!

(mondo.rs)