SVJETSKO KARATE PRVENSTVO JE ZAVRŠENO: ŠTA SU REKLI MILICA, VUKAŠIN I ALEKSANDAR? :: Semberija INFO ::

 

SVJETSKO KARATE PRVENSTVO JE ZAVRŠENO: ŠTA SU REKLI MILICA, VUKAŠIN I ALEKSANDAR?


Italija je u periodu od osmog do 13. oktobra bila domaćin Svjetskog prvenstva u karateu za kadete, juniore i U21 mlađe seniore gdje je nastupilo skoro dvije hiljade najboljih mladih takmičara iz 113 država svijeta. Karate reprezentacija BiH učestvovala je sa 38 takmičara koji su nastupali u katama i borbama. Kako je „Semberija INFO“ već pisao, iz Bijeljine je po prvi put u istoriji gradskog karatea troje karatista izborilo nastup na svjetsku smotru najboljih takmičara ovog borilačkog sporta.

Nakon povratka u Bijeljinu zamolili smo Miu Milicu Vujić, Vukašina Tripunovića i Aleksandra Novickog da podijele sa našim čitaocima svoje utiske za Svjetskog prvenstva.



-Počela sam trenirati karate prije desetak godina i još tada mi je najveća želja bila da se nađem na jednom ovako velikom takmičenju kao što je Svjetsko prvenstvo i tako biti među najboljim takmičarima iz cijelog svijeta. Naravno da put do ovog takmičenja nije bio nimalo lak i da sam morala da se izborim za tu poziciju. Na ovogodišnjem državnom prvenstvu BiH sam, poslije četiri uzastopne titule prvaka države, bila treća ali zato sam na izbornom turniru uspjela da pobjedim i tako se plasiram na moje prvo Svjetsko prvenstvo. Ostvario se moj prvi cilj i moj san zbog čega sam ponosna i zahvalna mojoj porodici, mom Karate klubu "UNSU" i treneru Goranu Ivkoviću koji je uvijek uz mene i koji je vjerovao u moj san. Što se tiče samog nastupa bila sam opuštena i bez pritiska jer sam razgovarala sa trenerom i shvatili smo da je ipak ovo moje prvo svjetsko prvenstvo i da ne trebam da se pretjerano brinem. Nažalost, izgubila sam od Italijake rezultatom 1:0. Moram priznati da je ovo jedno divno iskustvo koje će mi pomoći u ostvarivanju mojih novih ciljeva a to je naći se na podijumu najboljih. Zahvaljujem se mojoj porodici, mom klubu i treneru, zatim selektoru Anti Katiću na povjerenju i podršci. Na svemu tome takođe sam zahvalna mojim matičnim Karate savezima Republike Srpske i Bosne i Hercegovine. Na kraju veliku zahvalnost dugujem Gradu Bijeljina i kompaniji "TRB" na pomoći u pripremama i odlasku na Svjetsko prvenstvo“, izjavila je za „Semberija INFO“ Mia Milica Vujić, član Karate kluba „UNSU“. Ona je u Italiji nastupila u kategoriji kadetkinja, -54 kilograma gdje je sa 0:1 izgubila od Ilarije Bianko, šampionke Italije u ovoj kategoriji.
 
Vukašin Tripunović, član Karate kluba „Panteri plus“ izborio je mjesto u kadetskoj selekciji BiH u kategoriji do 52 kilograma. On je nastup na Svjetskom prvenstvu, poput Vujićeve završio u prvom kolu gdje je rezultatom 2:4 izgubio od prvaka Azerbejdžana, Vusal Ganbarova.



-Konkurencija je bila zaista jaka. U prvom kolu sam se susreo sa prvakom Azerbejdžana koji je početkom ove godine na Evropskom prvenstvu u Gruziji osvojio bronzanu medalju u ovoj kategoriji. Nažalost, nisam uspio ostvariti značajniji razultat ali sam generalno zadovoljan svojim nastupom. Svjetsko prvenstvo mi je dalo jedno veliko iskustvo i dodatnu motivaciju za dalje treninge i takmičenja. I da, nema mnogo vremena za odmor jer se moramo pripremati za Balkansko prvenstvo za kadete, juniore i mlađe seniore koje je na programu od osmog do desetog novembra u Sarajevu“, rekao je Vukašin Tripunović za „Semberija INFO“.

Treći karatista iz Bijeljine koji je uzeo učešće na smotri najboljih svjetskih karatista je Aleksandar Novicki, član Karate kluba „Šampioni“. Aleksandar je do sada imao veliki broj međunarodnih nastupa, sa klubom i reprezentacijom BiH, a jedan od njegovih najvećih uspjeha je osvajanje zlatne medalje na Svjetskoj karate ligi za mlade u Veneciji, decembra 2021. godine. Na netom završenom Svjetskom šampionatu, nastupio je u kategoriji mlađih seniora (-84kg)  gdje je u prvom kolu izgubio od šampiona Kanade, Feliksa Dešampa sa 0:2 (U21, -84kg).



-Ovo je bio moj prvi nastup na Svjetskom prvenstvu u kategoriji mlađih seniora (U21) i ujedno i posljednji pošto sljedeće godine punim 21. godinu i ulazim u kategoriju seniora. Što se tiče trenera, kolega iz reprezentacije i same organizacije puta na Svjetsko prvenstvo u Italiju - bilo je fantastično, svi smo se zajedno družili, smijali, razmjenjivali savjete i podržavali jedni druge. Generalno, nisam zadovoljan svojim nastupom iako je, po mom mišljenju, više poena moglo biti dosuđeno na moju stranu ali - takav je sport. Ponosan sam na sebe što sam uspio da izborim učešće na jednom ovakvom vrhunskom turniru što mi je dalo dodatno iskustvo i privilegiju da predstavljam svoj grad i državu na Svjetskom prvenstvu. Kada nisam nastupao imao sam priliku da uživam u izvanrednim mečevima, što od strane mojih kolega što od drugih boraca iz raznih zemalja. U narednom periodu očekuje nas nastup na Balkanskom prvenstvu u Sarajevu te Svjetska liga mladih u Veneciji. Trenutno sam na kratkoj pauzi a onda nastavljamo dalje sa treninzima i spremanjem za ova dva ozbiljna takmičenja“, istakao je Aleksandar Novicki za „Semberija INFO“.
 
Semberija info