MIROSLAV MIŠO LOPANDIĆ - MIŠO LOVRIN - Noćna mora golmanima :: Semberija INFO ::

 

MIROSLAV MIŠO LOPANDIĆ - MIŠO LOVRIN - Noćna mora golmanima


Jedan od najboljih napadača ,,Dvorova’’ koji je nastupao dugo u ekipi Proletera.

Fudbal je sa vršnjacima počeo igrati kao dječak i čim mu se ukazala prilika započeo je trenirati na fudbalskom terenu, želeći da postane dobar fudbaler kao njegovi uzori. Jak, dobro građen, brz, imao je predizpoziciju da postane vrstan igrač. To je i bio.

U ranim sedamdesetim  godinama prošlog vijeka, nastupao je za ekipu juniora koji su igrali predigre seniorskim ekipama u tadašnjoj 3. Ligi SFRJ i to je radio na perfektan način, postizao efektne pogodke, što ga je preporučilo tadašnjim trenerima da ga prate i povremeno priključuju prvom timu. Trenirao je sa prvotimcima i povremeno igrao prijateljske utakmice, dok nije dočekao šansu da bude nezamjenjiva karika dvorovljanskog tima.

Postao je „rasan“ centarfor sa velikom željom za postizanje pogodaka, što je činio dugi niz godina glavom, lijevom ili desnom nogom, a znao je biti i asistent. Dijelom i zbog njegovog načina igranja, vremenom je došlo do postavljanja sistema igre u Dvorovima prilagođenog njegovoj brzini,  a dovođeni su i igrači njegovog profila, pa je to davalo uspjehe i plasmane u veće rangove takmičanja. Bio je neuhvatljiv za protivnike i noćna mora za mnoge golmane.

Mišo Lovrin je bio dugogodišnji kapiten FK ,,Proletera“ u više generacija i bio je primjer sportiste, bez alkohola, duvana i drugih poroka. Odigrao je više od 750 utakmica, što prvenstvenih, što prijateljskih ili kup utakmica i postigao nebrojene pogotke koji, nažalost, nisu bilježeni, ali se može reći da je jedan od boljih, ako nije i najbolji strijelac FK ,,Proleter“ Dvorovi svih vremena. Bio je učesnik i finalne utakmice, tadašnjeg respektabilnog takmičenja Kupa Zadrugara koja je igrana 1972. godine u Dvorovima, a predhodno je na utakmici u Brocu postigao dva pogodka kao mladi i talentovani igrač.

Svoju fudbalsku karijeru je završio u kasnim sportskim godinama u FK ,,Sloga“ iz Dazdareva, gdje je nastavio rešetati protivničke mreže.


 
PANTELIJA PANO LOPANDIĆ

Mišin mlađi brat Pantelija je, takođe, značajan fudbaler FK ,,Proleter“ iz Dvorova. Karijeru je započeo u mlađim klategorijama i ponosan je član čuvene generacije pionira koja je 1975. godine osvojima prvenstvo FS BiH, a on je bio strijelac jedinog pogotka u finalnoj pobjedi protiv FK ,,Čelik“ iz Zenice i proglašen je najboljim igračem turnira.

Pantelija Lopandić je u tom vremenu bio i reprezentativac pionirske selekcije FS BiH.

Kasnije se priključio seniorima ,,Proletera’’ gdje je, kao i njegov brat Mišo, igrao na poziciji centarfora i gdje je iskazivao svoju snagu i brzinu i postizao je značajne pogodke. Bio je nezamjenjiv igrač početkom osamdesetih godina prošlog vijeka. Igrao je jedno vrijeme i u FK ,,Mladost“ iz Velike Obarske, gdje je ostavio značajan trag.



 
JOVICA JOCO LOPANDIĆ KLAUDIO

Kuriozitet je i Joco, kao treći brat Lopandića, koji je, takođe, izvjesno vrijeme bio igrač FK ,,PROLETER“ iz Dvorova i to kao vratar. Stasao je kod trenera golmana Žike Stevića i nekoliko godina  bio među stativama kao vratar ili zamjena. Ali, nažalost, njegova karijera je trajala kratko, jer se morao posvetiti poslovnim obavezama.

Za učestvovanje u stvaranju istorije FK ,,Proleter“ Dvorovi Miroslav Lopandić je od 1979. godine nosilac BRONZANE PLAKETE FK ,,PROLETER“ DVOROVI, a od 1999. godine i  „SREBRNE PLAKETE FK ,,PROLETER“ DVOROVI.

Pantelija Lopandić je za svoje zasluge 1999. godine dobio i „BRONZANU PLAKETU FK ,,PROLETER“ DVOROVI, zabilježeno je u ARHIVU FK ,,PROLETER“ DVOROVI, navodi Vladan Simeunović.