Nova uzbuđenja u Ligi šampiona! :: Semberija INFO ::

 

Nova uzbuđenja u Ligi šampiona!


Osmina finala Lige šampiona je već nakon izvučenih parova obećavala uživanje u utakmicama, a ta nadanja su se gotovo u potpunosti obistinila nakon šesnaest odigranih mečeva.

 

Svi ljubitelji najboljeg evropskog fudbala su zaista imali prilike da uživaju u prikazanim igrama, te se sa pravom nadaju da će timovi u istom ritmu nastaviti i narednim fazama takmičenja.

Učesnici četvrfinala

Ono po čemu će se između ostalog pamtiti ova sezona Lige šampiona jeste činjenica da su se u četvrfinale plasirala čak tri italijanska kluba - Napoli, Milan i Inter. To se nije dogodilo još od sezone 2005/06, pa to može biti nagovještaj i promene odnosa snaga u evropskom fudbalu u bližoj budućnosti. Interesantno je da su Španci "spali" samo na Real Madrid, Bajern Minhen je standardno tu, a Benfika i dalje uspijeva da izdrži jak ritam, te je i ona zasluženo prošla u četvrfinale. Čelzi i Mančester Siti su predstavnici Premijer Lige koja na kraju sa takvim učinkom može biti i više nego zadovoljna.

Uspeh italijanskih timova

Vjerovatno se malo ko nadao da italijanski timovi mogu nešto značajno da urade ove sezone u Ligi šampiona. No, ako ih žrijeb posluži, mogu imati i dva predstavnika u polufinalu, a to bi značilo potpuno repozicioniranje i postepenu revitalizaciju italijanskog klupskog fudbala. Za to se pobrinuo milanski dvojac, ali je ipak hit sezone i dalje fantastični i fenomenalni Napoli. Oni u prvenstvu "gaze" ka tituli koju će gotovo sigurno i osvojiti, a u Ligi šampiona su bez ikakve muke uspijeli da savladaju Ajntraht iz Frankfurta u obije utakmice, i tako prođu u narednu rundu. Na gostovanju su pobjedili 2:0, a onda su kod kuće bili strpljivi ne želeći bilo gde da srljaju da bi onda jednu po jednu ubacili tri lopte u mrežu gostiju iz Nemačke, i tako sa ukupnim rezultatom 5:0 zasigurno uplašili bilo kog svog slijedećeg protivnika.

Inter je odigrao dve čvrste utakmice protiv ekipe Porta. Kod kuće je uspio da ih pobjedi minimalnih rezultatom, i to golom Lukakua pred sam kraj utakmice da bi na gostovanju uspeo da izdrži sve nalete domaćina, i tako obezbjedi sebi plasman među osam najboljih što su negde kladionice i predviđale. Porto je imao svojih šansi naročito kada govorimo o posljednjih deset minuta druge utakmice, i pravo je čudo da lopta nije završila u mreži Intera, ali ipak nisu uspjeli u svojim namerama, pa će morati da se zadovolje osminom finala.

To isto važi i za Totenhem koji je pokušavao i pokušavao da slomi otpor Milana, ali im to nikako nije polazilo za rukom. Milan je odmah na početku prve utakmice poveo zahvaljujući Brahimu da bi se ispostavilo da je taj gol bio odlučujući u čitavom dvomeču, i da im je baš on obezbjedio šansu da se takmiče u četvrtfinalu ovogodišnje Lige šampiona.

Benfika kao najveće iznenađenje

O portugalskoj Benfici se i dalje može govoriti kao o iznenađenju, ali oni su po svemu onome što prikazuju tokom čitave sezone apsolutno zaslužili svoje mjesto među najboljim evropskim timovima ove godine. U prvenstvu imaju osam bodova prednosti koju gotovo sigurno neće ispustiti, a u osmini finala Lige šampiona su izvukli Briž. U prvoj utakmici su na gostovanju pokazali da imaju namjeru da ove godine što dalje doguraju i u ovom takmičenju, te su pobjedili Belgijance rezultatom 2:0. Briž je možda mogao da se nada da teoretske šanse za prolaz imaju u revanšu, ali Benfika im u drugoj utakmici čak ni njih nije dozvolila, te je uspjela da slavi sa ubedljivih 5:1, pa tako osokoljena čeka žrijeb i sledećeg protivnika.

Sa druge strane, plasman Real Madrida u četvrfinale najjačeg evropskog fudbalskog takmičenja sigurno nije nikakvo izneđenje, ali su oni u dvije utakmice uspjeli da nadigraju Liverpul koji je bio u usponu formu, te još jedanput pokažu da su ekipa koju nikada ne bi trebalo otpisati. U prvoj utakmici su već u 14. minutu gubili sa dva gola razlike, ali se ni u jednom trenutku nije vidjelo da su psihički "pali". Igrali su svoju igru koja im je već do poluvremena donijela izjednačenje, a onda je u prvih dvadeset minuta nastavka stigla prava kanonada kao iz neke super brze slot igre, i to u vidu tri gola, te konačna pobjeda od 5:2 koja im je garantovala miran revanš. U njemu su rutinski slavili sa 1:0, i potvrdili svoju neumitnu klasu.

Još jedan neuspjeh PSŽ-a

O PSŽ-u kao timu koji jednostavno ne može da osvoji Ligu šampiona se već dovoljno pisalo. Ove sezone su samo još jedanput potvrdili tu svojevrsnu "kletvu" jer su već u osmini finala izgubili u dvomeču od Bajerna. U njemu čak niti jedan gol nisu uspijeli da postignu, Bajern im je dao tri, te su Bavarci zasluženo prošli u narednu rundu. Očigledno je da ni novi trener Kristof Galtije nije uspio da uklopi sve kockice, i da napravi skladnost i jedinstvo koje će Parižanima konačno donijeti evropsku titulu.

Možda se tome može nadati Mančester Siti koji je u prvom meču remizirao 1:1 protiv Lajpciga, te su Nijemci očekivali da bi u Engleskoj neko čudo moglo da se dogodi. Tako nije mislio Erling Haland koji im je dao pet golova, i tako još jedanput pokazao o kakvom se vanserijskom igraču radi, a dovoljno je reći da je on tek treći fudbaler kojem je uspjelo da postigne pet golova na jednom meču Lige šampiona. Mančester Siti je na kraju pobjedio sa 7:0 što je bila prava poslatice za sve one koji su bili na klađenju uživo, a ovom pobjedom je engleski sastav dokazao da ga se ne bi trebalo tek tako lako otpisati.

Može se reći da se drugi engleski tim gotovo "digao iz mrtvih", i uspio da prođe u četvrfinale iako su mnogi bili sumnjičavi u to. Čelzi i dalje pokušava da kroz Ligu šampiona pokaže da ova sezona neće biti za zaborav, a za sada im to i uspijeva. U prvom meču su na gostujućem terenu izgubili u Dortmundu od Borusije sa minimalnih 1:0, ali su golovima Sterlinga i Haverca u revanšu uspjeli da se domognu željene prednosti koju su na kraju uspeli i da sačuvaju.

Sve u svemu, žrijeb za četvrfinale Lige šampiona se čeka sa velikim nestrpljenjem jer gotovo da neće biti utakmice koja neće biti derbi u ovoj fazi najboljeg evropskog fudbalskog klupskog takmičenja.


Glas Srpske