DUŠAN TADIĆ I AJAKS NA KORAK DO FINALA LIGE ŠAMPIONA VAN DER BEK DONIO POBJEDU HOLANĐANIMA U LONDONU :: Semberija INFO ::

 

DUŠAN TADIĆ I AJAKS NA KORAK DO FINALA LIGE ŠAMPIONA VAN DER BEK DONIO POBJEDU HOLANĐANIMA U LONDONU


FOTO:WILL OLIVER/EPA
Ajaks i dalje živi svoj san! Nakon eliminacije Real Madrida i Juventusa “vrtić” Erika den Haga na dobrom je putu da eliminiše i Totehem. Ajaks je u prvom meču u Londonu slavio pobjedu sa 1:0 u prvom polufinalnom meču Lige šampiona.
Trenutak odluke dogodio se u 15. minutu kada je Van der Bek zatresao mrežu domaćeg sastava.
 
Holandski tim je bio veoma motivisan od starta meča protiv “pjevaca”, te je od starta krenuo da stvara opasnost pred golom rivala i samo se postavljalo pitanje kada će se zatresti mreža. To se dogodilo u pomenutom 15. minutu, kada je Van de Bek, poslije gola Juventusu, zatresao mrežu i Totenhema.
 
I posle tog pogotka Ajaks je nastavio da steže obruč oko gola engleske ekipe, posle čega je bilo jasno da im je stalo da što pre reše pitanje pobjednika. Srpski reprezentativac Dušan Tadić je pokušao da iskoristi minimalni prostor da stvori problem rivalu, što je uspevao lucidnim dodavanjima.
 
Upravo je posle njegovog pasa sredinom prvog poluvremena Van de Bek imao sjajnu šansu da duplira prednost, ali je ovog aputa golman Loris izašao kao pobjednik.
 
Nije Totenhem uspeo nikako da ugrozi “kopljanike”, očigledno je bilo nemoguće zameniti Kejna i Sona, jer Ljorente nije uspio da ni u jednoj situaciji stekne prednost nad protivnicima.
 
A kao da kadrovska situacija nije već bila dovoljno loša za izabranike Maurisija Poketina, već je usledio novi problem. Jan Vertongen je posle sudara sa Tobijem Aldervejreldom doživeo tešku povredu nosa i morao je da izađe iz igre.
U prvom poluvremenu Totenhem nije uspeo da ugrozi Tadića i saigrače, međutim to se barem malo promijenilo u nastavku. “Pijevci” su zaigrali angažovanije, odbrana Ajaksa je imala mnogo više posla, ali je ostala nesavladana, što je omogućilo gostima da se raduju i da naprave veliki korak ka finalu!
 
Mogla je prednost “kopljanika” pred revanš da bude i mnogo veća, samo da su u završnici gosti imali malo više sreće. To se posebno odnosi na situaciju iz 78. minuta, kada je Dušan Tadić podelio odličnu asistenciju Neresu, ali se Brazilcu isprečila stativa. Međutim, ni to nije umanjilo slavlje holandskog kluba, koji ima veliku šansu da se izbori za finalni megdan u Madridu.
 
Pokazala je ova ekipa Ajaksa da za nju nema limita, neće se zaustaviti posle rušenja Reala i Juventusa, u šta su se uvjerili i fudbaleri Totenhema.
 
Ajaks je druga najmlađa ekipa u istoriji koja je igrala u polufinalu Lige šampiona sa prosjekom starosti 24 godine i 246 dana, a koliko su iznenađenje priredili Holanđani govori i podatak da je Ajaks da bi se plasirao u Ligu šampiona morao proći kroz tri kola kvalifikacija.