Kako da prepoznate da imate sunčanicu :: Semberija INFO ::

 

Kako da prepoznate da imate sunčanicu



Krenuli su topli dani, ponekad toliko topli da nam se čini da se nećemo izboriti na pravi način. Naravno, usljed raznih obaveza i poslova, desi nam se da smo u najtoplijem dijelu dana napolju, na otvorenom, što mora u nekom trenutku rezultirati graškama znoja.

Ipak, nekad nam je toliko loše i teško podnosimo vrućinu, da je moguća i sunčanica. Kako da je prepoznamo i koji su dalji saveti šta treba raditi?

Sunčanica je stanje uzrokovano pregrijavanjem tijela usled dužeg izlaganja ili fizičkog napora na visokim temperaturama. Kada je primjetite, potreban je hitan tretman jer ako se ne izliječi na vrijeme može oštetiti mozak, srce, bubrege i mišiće, piše "Mayp clinic".

Znaci sunčanice

Visoka tjelesna temperatura - ukoliko primjetite da je ona 40 stepeni ili više.

Promijenjeno ponašanje - na ovo mislimo i kad je mentalno stanje u pitanju, poput konfuzije, uznemirenosti, nejasnog govora, razdražljivosti, delirijuma i slično.

Drugačije znojenje - ako je sunčanica izazvana toplim vremenom, a koža je vruća i suva na dodir. Uz to, koža vam može porumeniti, a disanje može biti ubrzano i plitko.

Mučnina i povraćanje - možete imati mučni osjećaj u stomaku, a nerijetko se javlja i povraćanje.

Povećan puls - usljed sunčanice, puls se može ubrzati i povećati jer toplotni stres predstavlja ogroman teret na srce. Može vam se javiti i glavobolja.

Hitno javljanje ljekaru


Naravno, odmah treba pozvati hitnu pomoć, a kada je riječ o hitnim mjerama, trebalo bi da rashladite pregrijanu osobu. Potrebno je da odvedete osobu u hlad ili u neku zatvorenu prostoriju i da joj uz to uklonite višak odjeće.

Možete je hladiti ili "premazati" kockama leda ili pod hladan tuš ako ste u mogućnosti.

Za prvu pomoć može poslužiti i sunđer natopljen hladnom vodom ili dobro natopljeni peškir oko glave, vrata, pazuha i prepona, prenosi ona.rs.


Izvor: Nezavisne novine