Ruski vojni avion Su-25 pao u Azovsko more, pilot se katapultirao :: Semberija INFO ::

 

Ruski vojni avion Su-25 pao u Azovsko more, pilot se katapultirao


Фото - ДПРУ

MOSKVA, KIJEV – Rat u Ukrajini ušao je u 509. dan. Dvije osobe iz Belgorodske oblasti u Rusiji, majka i otac, poginule su u "vanrednom slučaju“ na Krimskom mostu, a njihova ćerka je povrijeđena, saopštio je guverner regiona na Telegramu.Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija održaće danas sastanak o situaciji u Ukrajini.

Bjelorusija navodi da je oborila ukrajinski izviđački dron

Bjelorusija je danas saopštila da su njeni graničari oborili ukrajinski izviđački dron koji je prešao u nedjelju na njenu teritoriju u blizini rijeke Dnjepar. 

Bjeloruska granična agencija saopštila je da je nakon incidenta pokrenut "administrativni postupak", prenio je Rojters.

Ukrajinska granična služba (DPSU) je u subotu potvrdila da su pripadnici privatne vojne grupe "Vagner" stigli u Bjelorusiju iz susjedne Rusije, javila je Bi-Bi-Si (BBC). 

Portparol DPSU Andrij Demčenko potvrdio je prisustvo 

"Vagnera" u Bjelorusiji u kratkoj današnjoj izjavi, kao i da je u toku procjena koliko "vagnerovaca" ima u Bjelorusiji, kao i njihove tačne lokacije i ciljevi.

On je rekao da ukrajinski graničari "nastavljaju da prate situaciju" preko sjeverne granice ne navodeći druge detalje.

Ministarstvo odbrane Bjelorusije je u petak saopštilo da "Vagnerovi" vojnici sada djeluju kao vojni instruktori za snage teritorijalne odbrane zemlje. 

Ruski vojni trenažni avion Su-25 srušio se u Azovsko more

Ruski vojni trenažni avion Su-25 srušio se danas u Azovsko more kod Jejska, saopšteno je preko Telegram kanala iz Operativnog štaba Krasnodarske teritorije.

Su-25 je oklopni, podzvučni jurišni avion dizajniran za direktnu podršku kopnenih snaga iznad bojišta i uništavanje objekata sa zadatim koordinatama u svim vremenskim uslovima i danju i noću.

"Oko 15 časova stigla je informacija da se avion Su-25 srušio u blizini obale. Na letjelici nema vidljivih oštećenja. Na mjesto pada letelice su izašli specijalisti ministarstva odbrane i pripadnici specijalnih službi", navodi se u zvaničnom saopštenju, prenosi RIA Novosti.

Prema podacima koje je prenijela ruska agencija pozivajući se na pres službu Južnog vojnog okruga, jurišni avion Su-25 je izvodio trenažni let, a prema preliminarnim nalazima istrage uzrok nesreće je kvar motora.

Putin izdao naredbe nakon što je dobio izvještaje o napadu dronom na Krim

Ruskog predsjednika Vladimira Putina obavijestile su relevantne agencije o napadu dronom na Krimski most i on je izdao nekoliko naredbi, kao što je pomoć ljudima na putu u tom području, izjavio je danas glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Peskov je rekao da je Putin primio izvještaje zamjenika premijera Marata Husnulina, šefa ruske Federalne službe sigurnosti (FSB) Aleksandra Bortnikova, ministra prometa Vitalija Saveljeva i lidera Krima Sergeja Aksjonova o posljedicama terorističkog napada na Krimski most.

Nakon toga, Putin je izdao upute da se poduzmu napori da se promet nastavi prema Krimu, kao i da se pruži pomoć ljudima koji su na putu, kazao je Peskov.

Prema njegovim riječima, Putin je naložio zamjeniku premijera da nadgleda radove na popravku Krimskog mosta.

Peskov je rekao da će Husnulin s mjesta događaja izvijestiti Putina o situaciji.

Dva ukrajinska pomorska bespilotna zrakoplova izvela su jutros teroristički napad na Krimski most, saopćio je ruski Nacionalni antiteroristički komitet za TAS S. 

Ruski istražni komitet započeo je istragu o terorističkom napadu. 

U napadu su poginule dvije osobe, a jedna djevojčica je ozlijeđena.

U napadu je i oštećen kolnik mosta, a promet je jutros bio obustavljen. 

Promet na željezničkoj dionici mosta kasnije je nastavljen. 

Trajekti takođe osiguravaju vezu s Krimom. 

Putničkim automobilima uskoro će biti dopušteno da napuste Krim trajektima, dok će kamionima biti dopušteno da putuju samo kroz četiri ukrajinske oblasti koje je Rusija pripojila prošle godine nakon referenduma.

Rusija: Raskidanje ugovora znači povlačenje jamstava za sigurnost plovidbe

Raskidanje ugovora o izvozu žita Crnim morem znači povlačenje jamstava za sigurnost plovidbe, kao i sužavanje pomorskog humanitarnog koridora i zatvaranje zajedničkog koordinacijskog centra u Istanbulu, saopštilo je danas rusko Ministarstvo vanjskih poslova.

Naglašeno je da će ''bez sudjelovanja Rusije, Crnomorska inicijativa prestati funkcionirati od sutra, 18. jula'', i da je ''došlo vrijeme da se pokaže deklarirana solidarnost sa europskim saveznicima Kijeva, koji mogu izvoziti ukrajinsku hranu preko kopnenih koridora''.

Peskov: Nije bilo razgovora o mjerama, iako se one stalno dotjeruju

Nije bilo razgovora o dodatnim bezbjednosnim mjerama na Krimu nakon ''terorističkog napada'' na Krimski most, iako se mjere ''stalno dotjeruju'', izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

On je naveo da je Krim ''dodatno opterećen turistima'', da postoje redovi do inspekcijskih punktova, da je, u tom kontekstu, najvažnije osigurati bezbjednost, i da se o tome najčešće govorilo na sastancima sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, prenosi TASS.

''Znamo uzrok vanrednog stanja na Krimskom mostu, znamo ko stoji iza ovog terorističkog napada. To će od svih nas zahtijevati pribranost, kao i dodatne mjere, dodatni rad'', rekao je Peskov i dodao da sve relevantne ruske agencije rade na sprečavanju terorističkih napada, kao ida su vlasti svjesne ''podmukle prirode kijevskog režima''.

''Danas je kijevski režim ubio mladu porodicu: roditelje jedne djevojčice. Ona je ranjena na Krimskom mostu. I o tome je potrebno pričati da bi svi čuli. Sve je to počinio kijevski režim. U međuvremenu, svi ćemo raditi, biti budni i na oprezu kako bismo spriječili ponavljanje ovakvih tragedija'', rekao je portparol ruskog predsjednika.

Rano jutros, u napadu za koji ruska strana optužuje ukrajinsku, pogođen je Krimski most, što se može videti na snimcima lokalnih krimskih televizija, ali i na društvenim mrežama.

Neimenovana djevojčica je ranjena, dok su njeni roditelji ubijeni.

Jedan dio mosta, tačnije, ploča jedne strane puta na mostu je pogođena i nagnuta je na dole, ali nije srušena.

Medvedev: Teroristi razumijeju samo jezik sile, treba im dići kuće u vazduh

Zamjenik predsjednika Savjeta za bezbjednost Ruske Federacije Dmitrij Medvedev izjavio je danas da iskustvo, kako domaće, tako i svjetsko, pokazuje da je "nemoguće boriti se protiv terorista međunarodnim sankcijama, zastrašivanjem i da oni razumeju samo jezik sile".

"Zato je potrebno dići u vazduh kuće terorista i kuće njihovih rođaka, tražiti i eliminisati njihove saučesnike, napuštajući besmislenu ideju suđenja protiv njih. Ali najvažnije je uništiti najviše rukovodstvo terorističkih formacija, u kakvim god pukotinama se kriju ti insekti. Teško je, ali je izvodljivo", naveo je Medvedev na Telegramu, prenose RIA Novosti.

Lider samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) Denis Pušilin izjavio je da ukrajinske vlasti "sada teroristički napad na Krimski most predstavljaju kao nacionalno dostignuće".

"Pokušavaju da prikriju sopstvene neuspjehe udarima na civilno stanovništvo i civilnu infrastrukturu", naveo je na Telegramu vršilac dužnosti šefa DNR.

Peskov: Večeras sastanak Putina povodom napada na Krimski most

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da će predsjednik Vladimir Putin večeras održati sastanak povodom napada na Krimski most i poručio da će odgovor Ukrajini biti nastavljanje "specijalne vojne operacije" do ispunjenja ciljeva.

Peskov je dodao da je predsjednik Rusije Vladimir Putin saslušao izveštaje zamjenika premijera Marata Husnulina, šefa Federalne službe bezbjednosti (FSB) Aleksandra Bortnjikova, ministra saobraćaja Vitalija Saveljeva i šefa Krima Sergeja Aksjonova o, kako je naveo, "posljedicama terorističkog napada na Krimski most".

"Trenutno, u ime šefa države, Husnulin leti u region, a nakon što se upozna sa situacijom na licu mjesta, predsjednik će oko 19 sati po moskovskom vremenu očekivati izveštaj putem video-veze, biće sastanak", dodao je Peskov.

Peskov je istakao da je Putin dao instrukcije da se organizuje saobraćaj u pravcu Krima i da se pruži pomoć ljudima na putu.

Putin je naložio i popravku mosta, a Peskov naglasio da Moskva zna ko stoji iza napada i da je "ubistvo roditelja i ranjavanje njihovog djeteta djelo kijevskog režima".

Ruski Nacionalni antiteroristički komitet prethodno je saopštio da je Kijev rano jutros izveo teroristički napad na Krimski most sa dva drona i da je oštećena je putna komponenta mosta.

Rusija obustavila učešće u sporazumu o izvozu žita Crnim morem

KopirajRusija obustavlja svoje učešće u sporazumu o izvozu žitarica Crnim morem, poručeno je danas iz Kremlja i navedeno da raskid sporazuma nije povezan sa noćašnjim napadom na Krimski most.

''Danas su prestali da važe crnomorski sporazumi. Kao što je predsednik Ruske Federacije ranije rekao, rok je 17. jul. Nažalost, dio koji se odnosi na Rusiju, crnomorski sporazumi do sada nisu sprovedeni. Stoga je njegovo dejstvo prestalo'', rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

On je dodao da će se Rusija ''odmah vratiti implementaciji ovog sporazuma čim bude ispunjen ruski deo sporazuma'', prenosi RIA.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da je Rusija u ponedieljak obavijestila Tursku, Ukrajinu i UN o ovoj odluci.

Prethodno je ruski predsjednik Vladimir Putin, u razgovoru sa južnoafričkim kolegom Sirilom Ramafozom, rekao da nisu ispunjene obaveze da se otklone prepreke izvozu ruske hrane i đubriva, i istakao da glavni cilj sporazuma, a to je snabdijevanje žitom zemalja suočeni sa nestašicom hrane, uključujući i one na afričkom kontinentu, nije realizovan.

Sporazum Kijeva i Moskve, kojim su posredovale Ujedinjene nacije i Turska, imao je za cilj da ublaži globalnu krizu sa hranom tako što će omogućiti da se ukrajinsko žito blokirano sukobom između Rusije i Ukrajine bezbjedno izvozi Crnim morem.

Sporazum je produžen nekoliko puta, a istekao je danas, nakon što je Rusija mjesecima unazad poručivala da uslovi za produženje sporazuma nisu ispunjeni.

Ruski komitet: Krimski most oštećen u napadu ukrajinskih dronova

Ruski Nacionalni antiteroristički komitet saopštio je da su Krimski most noćas u 3.05 sati napala dva ukrajinska bespilotna plovila, prenose RIA Novosti.

-Usljed počinjenog terorističkog akta oštećena je putna komponenta Krimskog mosta. Istovremeno, dvije odrasle osobe su poginule, a jedno dijete je povrijeđeno - navedeno je u saopštenju.

Pokrenut je krivični postupak po članu teroristički akt.

Navodi se da su na licu mjesta službe Hitne pomoći i da organi reda sprovode sve neophodne operativne i istražne radnje.

Istražitelji utvrđuju umiješane u organizovanje terorističkog akta iz redova ukrajinskih specijalnih službi i oružanih formacija, saopštila je pres-služba Istražnog komiteta.

Drumski saobraćaj preko mosta na Krimu je obustavljen, a željeznički saobraćaj je ponovo uspostavljen oko devet časova.

Predsjednik krimskog parlamenta: Ovo je teroristički napad ukrajinskih vlasti

Predsjednik krimskog parlamenta Vladimir Konstantinov objavio je na Telegramu da je uzrok jutrošnje vanredne situacije na Krimskom mostu teroristički napad ukrajinskih vlasti.

-Teroristički režim u Kijevu je počinio novi zločin, napao je Krimski most. Kijev je morao da zna da je automobilski dio mosta isključivo za civilni saobraćaj - naveo je  Konstantinov, prenose RIA Novosti.

U incidentu je poginuo bračni par, dok je njihova maloljetna ćerka povrijeđena i nalazi se na odjeljenju reanimacije u obližnjoj bolnici.

Član Ustavnog odbora ruskog Savjeta Federacije Aleksandar Baškin naveo je na Telegramu da je Ukrajina, “suočena sa neuspjesima u kontraofanzivi, iskalila bijes na civilima” napadom na Krimski most.

-Suočene sa očiglednim neuspjehom kontraofanzive, ukrajinske vlasti iskaljuju svoj gnijev na civilima, čineći ratne zločine protiv civila - naveo je Baškin.

Dodao je da će u bliskoj budućnosti vjerovatno uslijediti oštar i adekvatan odgovor Rusije i ocijenio da su se kijevske vlasti “lišile prava” da se žale na odgovor koji bude uslijedio.

RIA Novosti su, u međuvremenu, prenijele da je oko devet po lokalnom vremenu obnovljen željeznički saobraćaj preko Krimskog mosta, kako je i najavio šef Krima Sergej Aksjonov.

Prva reagovanja iz Ukrajine na incident na Krimskom mostu

Portparol ukrajinske vojno-obavještajne službe (GUR) Andrij Jusov izjavio je da ta služba neće komentarisati jutrošnji incident na Krimskom mostu, kada su dvije osobe poginule, a jedno dijete povrijeđeno.

-Sada cijeli svijet može da vidi kilometarske gužve i oštećenje konstrukcije mosta. Što se tiče dodatnih komentara u vezi sa incidentom, neće ih biti. Mogu samo da citiram riječi šefa GUR, Kirila Budanova, da je Krimski most tamo suvišna građevina - rekao je Jusov, prenosi Unian.

On je napomenuo da će zbog oštećenja dijela mosta Rusi imati problema sa logistikom.

-Rusi koriste Krim kao glavno logističko čvorište za prebacivanje snaga i opreme duboko na teritoriju Ukrajine - napomenuo je Jusov.

Portparol ukrajinske dobrovoljačke armije “Jug”, Sergej Bračuk, rekao je da bi razlog incidenta mogao da bude dron “šahid”, koji su, kako je naveo, Rusi lansirali.

-Razmotrio bih ovu verziju, jer se stub srušio upravo u pravcu Kubanja. Ne zaboravimo grad Primorsko-Ahtarsk u Krasnodarskom kraju, odakle se lansiraju ozloglašeni iranski „šahidi“, koji lete ka Ukrajini i razaraju civilne objekte. Moguće je da se jedan takav „šahid“ možda „umorio“ i pao na stubove Krimskog mosta. Takva verzija ima osnova - rekao je on.

Portparolka južne komande ukrajinske vojske Natalija Gumenjuk ocijenila je da bi, kako je rekla, eksplozije na Krimskom mostu mogle biti provokacija ruskih snaga, kako bi se poremetio „sporazum o žitu”.

Saliven: Rat u Ukrajini nije zapao u ćorsokak, ali teško ide protiv Rusije

Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost Džejk Saliven izjavio je da rat u Ukrajini nije zapao u ćorsokak, ali je priznao da i dalje “teško ide” protiv Rusije.

-Rekli smo prije nego što je ova kontraofanziva počela da će biti teško i teško je - rekao je Saliven u intervjuu za ABC njuz.

Kako je istakao, to je priroda rata, ali Ukrajinci nastavljaju da idu naprijed.

-Nastavljamo da ih snabijdevamo neophodnim oružjem i sredstvima da bi to mogli da urade i oni će nastaviti da pokušavaju da povrate teritoriju koju je Rusija nelegalno okupirala - nastavio je Saliven, ukazujući na ono što je nazvao “napredak i na istoku i na jugu”. Ukrajinska kontraofanziva na južno-donjeckom, artjomovskom i pre svega zaporoškom pravcu počela je 4. juna.

Jilmaz: Turske vlasti se nadaju da će Crnomorski sporazum o žitu biti produžen

Turske vlasti se nadaju da će Inicijativa za crnomorsko žito, koja ističe danas, na kraju biti produžena, izjavio je potpredsjednik Turske Dževdet Jilmaz.

-Nastavljamo napore da produžimo sporazum. Planirana posjeta predsjednika Rusije Vladimira Putina Turskoj može se smatrati korisnom za to. Nadam se da će biti pozitivnih rezultata -, rekao je on u intervjuu za televizijski kanal A-Haber, prenio je TASS. Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan rekao je ranije da bi Putin mogao da posjeti Ankaru u avgustu.

Dvije osobe poginule na Krimskom mostu

Dvije osobe iz Belgorodske oblasti u Rusiji, majka i otac, poginule su u "vanrednom slučaju“ na Krimskom mostu, a njihova ćerka je povrijeđena, saopštio je guverner regiona na Telegramu.

-Jutro smo počeli sa informacijama o vanrednom slučaju koji se dogodio na Krimskom mostu. Svi smo vidjeli na internetu snimak oštećenog automobila sa belgorodskim tablicama - napisao je Vjačeslav Gladkov.

-Djevojčica je povrijeđena... Najteže je što su joj poginuli roditelji - dodao je Gladkov.

Moskva: Obustavljen saobraćaj na Krimskom mostu, povrijeđeno dijete

Saobraćaj na Krimskom mostu obustavljen je danas zbog oštećenja na kolovozu, a ruska novinska agencija RIA prenosi da je u "vanrednom događaju" povrijeđeno dijete.

Na mesto događaja izašla je ekipa istražnog komiteta, a došlo je do oštećenja kod 145. stuba mosta, navodi agencija.

Šef Krima Sergej Aksjonov rekao je da bi željeznički saobraćaj mogao da bude ponovo uspostavljen do devet časova po lokalnom vremenu.

On je na Telegramu zamolio stanovnike regiona i turiste da koriste alternativne kopnene puteve, umjesto Krimskog mosta.

-Uzimajući u obzir trenutnu situaciju, molim stanovnike i goste na poluostrvu da se suzdrže od putovanja preko Krimskog mosta i da, iz bezbjednosnih razloga, izaberu neki alternativni put. Vjerujte samo zvaničnim informacijama - naveo je Aksjonov, ne precizirajući zbog čega je nastao problem.

Rojters prenosi, pozivajući se na ukrajinsku novinsku agenciju RBC, da su se čule dvije eksplozije na mostu i dodaje da nije mogao nezavisno da potvrdi izvještaje.

Za sada nema komentara sa ukrajinske strane.

Danas ističe sporazum o žitu, Moskva postavila uslove

Sporazum koji omogućava bezbjedan izvoz žitarica i đubriva u Crnom moru, koji je prvi put potpisan 22. jula prošle godine i od tada više puta produžavan, ističe danas, a produžetak te inicijative je neizvestan jer Rusija traži ispunjenje uslova koji se tiču ponovnog povezivanja na SWIFT.

Ponovno povezivanje Ruske poljoprivredne banke sa SWIFT -om, što je Evropska unija prekinula u junu 2022. zbog napada na Ukrajinu, ključni je zahtjev Moskve za produžetak sporazuma.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš predložio je prošle nedjelje u pismu ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da Moskva dozvoli nastavak sporazuma o crnomorskom žitu na nekoliko mjeseci, kako bi EU dala vremena da poveže podružnicu Ruske poljoprivredne banke sa SWIFT -om.

Crnomorska inicijativa, koju su 22. jula 2022. potpisali predstavnici Rusije, Turske, Ukrajine i UN , podrazumijeva izvoz ukrajinskog žita i hrane, kao i đubriva preko Crnog mora iz tri luke.

Drugi dio sporazuma koji su potpisali Rusija i UN predviđa deblokadu izvoza hrane i đubriva iz Rusije, a među glavnim tačkama bilo je ponovno povezivanje Ruske poljoprivredne banke sa SWIFT -om, obnavljanje isporuke poljoprivredne mehanizacije i rezervnih dijelova.

Moskva ističe da taj dio sporazuma još nije primijenjen.

Sjednica SB UN o Ukrajini

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija održaće danas sjednicu na ministarskom nivou posvećenu ukrajinskoj krizi.

Raspravu o Ukrajini zatražilo je britansko predsjedništvo SB.

Sjednicom će predsjedavati britanski ministar spoljnih poslova Džejms Kleverli.

Sutra, 18. jula, očekuje se sastanak Genarealne skupštine UN na istu temu.


Glas Srpske / Agencije