Rogov: Kijev šalje u Zaporožje ukrajinske vojnike obučene u Britaniji :: Semberija INFO ::

 

Rogov: Kijev šalje u Zaporožje ukrajinske vojnike obučene u Britaniji


MOSKVA/KIJEV - Bivši američki predsednik Donald Tramp izrazio je uvjerenje da bi za 10 minuta mogao da ubijedi rukovodstvo EU da poveća pomoć Kijevu, a za 24 časa da riješi konflikt u Ukrajini. Kako prenosi En-Bi-Si, u SAD su stigla dva ukrajinska pilota, čije će vJeštine proceniti američki stručnjaci. Tokom granatiranja Jurjevke u LNR, ubijen je civil.

Ruski vrhovni komandanti obavjestili Šojgua o situaciji u Ukrajini

Vrhovni komandanti ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini, obavjestili su ministra odbrane Rusije Sergeja Šojgua o trenutnoj situaciji i akcionim planovima, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane.        

Šojgu je u subotu boravio u rijetkoj poseti ruskim snagama raspoređenim u Ukrajini i dodelio ordenje vojnim licima i sastao se sa višim komandantima, saopštilo je rusko ministarstvo.         

Šojgu je održao sastanak sa komandantima specijalne vojne operacije, navelo je danas ministarstvo na Telegramu.

Raščišćavanje željezničke stanice Stupki na severu Artjomivska (ukrajinski naziv – Bahmut) je u potpunosti završeno, saopštila je Narodna milicija Donjecke Narodne Republike (DNR).

Ovo područje grada je sada u potpunosti pod kontrolom boraca „Vagner“.

Objekat saobraćajne infrastrukture oštećen je u gradu Kupjansku u Harkovskoj oblasti Ukrajine, izjavio je u nedelju načelnik regionalne vojne administracije Oleg Sinegubov.

„Jutros... u Kupjansku je oštećen objekat transportne infrastrukture. Izbio je požar“, napisao je Sinegubov na svom Telegram kanalu.

Kijev je poslednjih dana prebacio oko 3.500 vojnika obučenih u Velikoj Britaniji u dio Zaporoške oblasti koja se nalazi pod njegovom kontrolom, rekao je Vladimir Rogov, član glavnog savjeta regionalne administracije.

„Poslednjih dana u grad Zaporožje stiglo je oko 3.500 ukrajinskih militanata koji su prošli obuku u Britaniji“, rekao je Rogov Sputnjiku.

Prema njegovim riječima, obuka vojnika u Velikoj Britaniji traje oko 3,5-4 nedelje.

Dva pilota stigla su u SAD iz Ukrajine kako bi američka vojska mogla da procjeni njihove vještine za potencijalnu obuku za upravljanjem zapadnim udarnim avionima, uključujući lovce F-16, preneo je u En-Bi-Si.

Prema njegovim riječima, Pentagon će testirati ukrajinske pilote na simulatorima u vojnoj bazi u Arizoni. Napominje se da će u martu u SAD stići još osam pilota. Ovaj korak ima za cilj da se odredi koliko će vremena trebati da se obuče u budućnosti.

Bivši američki lider Donald Tramp smatra da bi, ukoliko pobjedi na predsjedničkim izborima, SAD mogle da riješe situaciju u Ukrajini za jedan dan.

„Mogao bih da rješim ovu situaciju za 24 sata da sam predsjednik“, rekao je Tramp novinarima 4. marta uoči govora na konferenciji Republikanske partije u predgrađu Vašingtona.

Prema njegovim riječima, „ne bi bilo teško“.

„Ovo treba odmah da se riješi“, rekao je on.

„To bi se moglo rIJešiti za 24 sata ako bi ljudi razumjeli šta rade“, dodao je republikanac.


Agencije / Glas Srpske