Afganistanci žele obnovu divovskih statua Bude u Bamijanu :: Semberija INFO ::

 

Afganistanci žele obnovu divovskih statua Bude u Bamijanu


Dvije statue Bude uklesana su u liticu pješčenjaka doline Bamijan tokom šestog vijeka prije nego što je islam stigao u centralne dijelove Afganistana. Nekada su to bili najveće stojeće Bude na svijetu – viši je bio visok 55 metara, a drugi kip je visok gotovo 38 metara. Međutim, uništeni su naredbom talibanskog vođe Mulaha Omara u martu 2001. godine. Razneseni su u komade uz velike eksplozije.

UNESKO je 2003. godine upisao kulturni pejzaž i arheološke ostatke doline Bamijan istovremeno na Listu svjetske baštine i Listu svjetske baštine u opasnosti. Iako je UNESKO ocijenio da nema dovoljno originalnih ostataka materijala za obnovu, Međunarodno vijeće za spomenike i mjesta zatražilo je da se Bude obnove.

“Ovdje su bile dvije statue, ali su uništene. Kasnije je donesena odluka o njihovoj obnovi. Iako su poduzeti neki koraci, nije postignut napredak”, rekao je Abdulkadir Hakimi, jedan od domaćih turista koji su posjetili dolinu.
Ističući važnost istorijskih i turističkih mjesta za ekonomski razvoj njegove zemlje, Hakimi je rekao da turisti doprinose ekonomiji regije koju posjećuju i da bi dolazili iz cijelog svijeta ako se monumentalne skulpture obnove.
Još jedan od posjetitelja Emanulah Mahmudzai rekao je da je došao vidjeti područje gdje se nalaze statue Bamijana jer je to “istorijsko mjesto”.

“Ovo je mjesto koje vrijedi vidjeti. Ako se obnovi, došlo bi više turista i to bi doprinijelo ljudima u regiji”, kazao je Mahmudzai.


Agencije