Radionice oduševile penzionere: Druženjem pobjeđuju samoću :: Semberija INFO ::

 

Radionice oduševile penzionere: Druženjem pobjeđuju samoću


Sugrađani trećeg životnog doba imali su priliku da učestvuju u besplatnim radionicama, koje je u okviru projekta “Zlatne godine u pokretu” organizovalo banjalučko Udruženje ITEA.

Svi usamljeni penzioneri, željni druženja i promjene svakodnevice, na ovim radionicama uživali su u društvenim igrama, slušanju muzike iz mladosti, razgovoru, ali i u vježbanju aerobika.

Iz Udruženja ITEA istakli su da se projekat, koji je počeo 15. avgusta, završava danas, a realizovan je uz podršku Gradske uprave.

- Radionicama su većinom prisustvovali penzioneri koji žive sami ili imaju višak slobodnog vremena, te su ova druženja jako dobro uticala na njih. Iznajmili smo prostor u jednoj poslastičarnici, gdje smo provodili vrijeme jednom sedmično - pojasnili su iz ovog udruženja.

Pored socijalizacije, kako navode, petkom su polaznici imali priliku da prisustvuju radionicama aerobika.

- Vježbe su bile namijenjene njihovom zdravstvenom stanju i dobu, te su bile prilagođene i rađene pod stručnim nadzorom - rekli su iz ITEA i dodali da su većinom žene pohađale ovu aktivnost.

Dodaju i da su iznenađeni odzivom na aerobik, jer se ipak radi o fizičkom naporu koji je težak za starije osobe, ali da se pokazao kao odlična ideja. 

- Na šest radionica aerobika i pet socijalizacije bilo je više od 100 članova. Kroz razgovor sa korisnicima shvatili smo da su oduševljeni, te bismo zbog toga voljeli da i u budućnosti nastavimo sa realizacijom ovog projekta i to u kontinuitetu - istakli su oni i dodali da žele da to bude jedna od usluga koju će stalno pružati.

Kako kažu, nadaju se da će ih grad podržati u toj odluci, jer smatraju da je sugrađanima trećeg životnog doba potrebno više druženja i pažnje.

- Ukoliko nastavimo sa projektom, uveli bismo nove aktivnosti poput aerobika u vodi ili sličnih vježbi - zaključili su iz Udruženja. 

POSJETA

Učesnike je na jednoj od radionica posjetila i portparolka Gradske uprave Adriana Basara koja je istakla da joj je bilo zadovoljstvo družiti se sa sugrađankama u okviru ovog projekta.

- Naši sugrađani koji se nalaze u njihovom “zlatnom dobu” neiscrpan su izvor mudrosti, iskustva, ali i energije koja ne jenjava. Banjaluka jeste porodica i kroz razne projekte posvećeni smo podršci ne samo najmlađih već i starijih sugrađana - kazala je Basara.


(Katarina Šaponja)