Godišnjica slavne bitke: Kozara sinonim za hrabrost i stradanje :: Semberija INFO ::

 

Godišnjica slavne bitke: Kozara sinonim za hrabrost i stradanje


Foto: predsjednikrs.rs/ Борислав Здрнја
PRIJEDOR - Na Mrakovici se obilježava 82. godina od Bitke na Kozari, simbola stradanja i otpora srpskog naroda u borbi protiv nacista i ustaša u Drugom svjetskom ratu.

Parastos kod spomen-krsta služilo je sveštenstvo Eparhije banjalučke, a na Centralnom spomeniku položeni su vijenci i cvijeće.

-Narod i borci Kozare su simbol oslobodilačke epopeje. Poema "Stojanka majka Knežopoljka" Skendera Kulenovića napisana je za jedan dan i noć. Inspirisala ga je tragedija Kozarčana. Majka Stojanka je majka Jugovića. Svako naše Knešpolje je sveto Kosovosko polje - istakao je na obilježavanju  predsjednik SUBNOR-a Republike Slobodan Šobić.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik naglasio je da stradanje na Kozari treba da obilježava cijeli srpski narod.

- Ako se ne borimo za sjećanje i pamćenje, ispašće da su oni koji su pravili zločinci žrtve, a mi stradalnici da smo dželati. Zato je važno da se u što većem broju okupljamo ovdje i da pričamo istinu, jer ona je na našoj strani - naglasio je Dodik.

On je upozorio da sada ti isti pričaju kako treba da živimo zajedno.

-Da se odreknemo svoje istorije, svog stradanja. Tražili su da ovdje na Kozari da prave memorijalni centar za svoje žrtve. Nismo dozvolili i nećemo nikada - poručio je Dodik.

On je podsjetio da i zbog Kozare jako važno da u Otadžbinskom ratu nije bilo podjela, već da su Srbi stali pod isti barjak slobode.

Dodik je naglasio da je prostor Kozare ispražnjen i da su ustaše, u čijim redovima je bilo lokalno stanovništvo i hrvatsko i muslimansko, pobile Srbe.

- Ovdje je u toku godina rata po selima ubijeno više od 30.000 ljudi, a više od 70.000 iz jednog zbjega je 1942. godine zarobljeno, odvedeno u Jasenovac i tamo pobijeno - rekao je Dodik.

On je naveo da nema podataka o tome koliko je još ljudi 1943, 1944. i 1945. godine pohapšeno i odvedeno.

- Sama činjenica da su ovdje spaljena 142 sela govori o tome da je ovo mjesto stradanja Srba. Ovđe nisu stradali lokalni muslimani i Hrvati. Oni su bili na drugoj strani te priče i rijetki su oni koji su pripadali partizanskom pokretu - rekao je Dodik.

Ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Srbije Nemanja Starović istakao je da riječ Kozara predstavlja sinonim za slobodu, ali i stradanje nevinih, djece, žena, staraca.

-Pokušali su od Srba da prave roblje, da služimo onima koji su mislili da su zauvijek zatrli srpsko ime. Od ove planine pa do Jasenovca, i sve do daleke Norveške, spominje se slava Kozare. I tako će biti dok je srpskog roda i imena. Republike Srpske će biti dok je svijeta i vijeka. Sarajevskim političarima su svakoga dana puna usta mržnje prema Republici Srpskoj. Zato Srpska i Srbija zajedno žele mir i znaće kako da ga sačuvaju, i na istoku i na zapadu, dok god sunce sija. Zato ćemo primjeljivati sve mono što smo dogovorili na Svesrpskom saboru - naglasio je Starović.

 Neprijateljska ofanziva na Kozaru pod kodnim nazivom "Zapadna Bosna" počela je 10. juna 1942. godine, što je bio uvod u jedan od najstrašnijih zločina počinjenih nad srpskim narodom ikada.

Njemačke i ustaške jedinice sa oko 35.000 vojnika zatvorile su obruč oko slobodne teritorije kozarske oblasti, a u opkoljenom području 3.500 boraca Drugog krajiškog partizanskog odreda branilo je zbjeg sa oko 80.000 srpskih civila.

Tokom neprijateljske ofanzive na Kozari i u Potkozarju spaljeno je, uništeno i opljačkano 140 sela.

Iz neprijateljskog obruča uspjelo se probiti oko 800 boraca i 10.000 civila, dok je zarobljeno 68.600 srpskih civila, među kojima više od 23.000 djece koji su odvedeni u logore Jasenovac i Staru Gradišku, gdje su podvrgnuti mučenju i najsurovijim metodama usmrćivanja.

Stevandić
Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić izjavio je da je Bitka na Kozari dokaz herojske volje i slobodarskog gena srpskog naroda, koji je u istoriji u borbi za istinu, pravdu i slobodu podnio ogromnu žrtvu.
Stevandić je istakao da je srpski narod, u težnji za slobodom, odlučno i hrabro ustao protiv fašizma, saopšteno je iz Narodne skupštine Republike Srpske.

- Bitka na Kozari je simbol herojske borbe našeg naroda koji je odbranio svoju slobodu, dostojanstvo i pravo na život dostojan čovjeka. U toj borbi srpski narod je podnio ogromnu žrtvu, koju nikad ne smijemo zaboraviti - istakao je Stevandić.

On je rekao i da je srpski narod sistemski ubijan u Drugom svjetskom ratu, progonjen i zatiran u jasenovačkom sistemu smrti i ostalim koncentracionim logorima NDH, te da o razmjerama tih zločina u kojima je nemilosrdno ubijano nedužno stanovništvo, civili, stari, žene i djeca, svjedoči i postojanje zloglasnih logora za djecu.

- Srpski narod je na Kozari platio veliku cijenu borbe protiv fašizma. Sela su opljačkana, narod pobijen ili otjeran u logore. Stalno podsjećanje na tu žrtvu naša je obaveza i zavjet kako nam se ti zločini nikada više ne bi ponovili - poručio je Stevandić.


Izvor: GS, RTRS