Marže u Republici Srpskoj "otključane" od ponedjeljka :: Semberija INFO ::

 

Marže u Republici Srpskoj "otključane" od ponedjeljka



Do kraja juna u Republici Srpskoj važi uredba o određivanju marže kojom su u Republici Srpskoj snižene marže na osnovne životne namirnice. Iz resornog entitetskog ministarstva za sada nema najava da bi ova uredba mogla biti produžena. Kakvi su bili efekti ove mjere i da li nadležni planiraju stati u kraj divljanju cijena?

Već od ponedjeljka trgovci u Republici Srpskoj će moći sami da određuju koliko će zarađivati po svakom artiklu. Uredba, kojom su u prethodna dva mjeseca bile ograničene marže, važi još dva dana i za sada nema naznaka da će biti produžena. Za građane je to loša vijest.

Ovom uredbom, koja je usvojena početkom maja, ograničene su cijene za oko 500 proizvoda, saopšteno je iz resornog entitetskog ministarstva.

Marža je ograničena za mlijeko, brašno, ulje, jaja, pavlaku, hranu za bebe i druge proizvode. 

Svaka uredba čiji je cilj kontrolisanje cijene je korisna, ali ova nije dala efekte, kažu u bijeljinskom udruženju potrošača "Zvono".

JOVAN VASILIĆ, predsjednik Udruge potrošača "Zvono" Bijeljina

"Isuviše je to kratko trajalo, kasno se objavilo. Tu nigdje nije bilo ničeg posebno istaknutog da postoji, da je produžena ta akcija ili mjera, u svakom slučaju nekog velikog efekta, nije bilo, da se razumijemo. ljudi su uglavnom gledali akcije koje su davali trgovci i proizvođači".

Sličnog stava su i ekonomisti.

ZORAN PAVLOVIĆ, ekonomist

"Ova zadnja odluka je važila od početka maja do kraja juna. To je dosta kratak period da bi se vidjeli neki stvarni rezultati. Ono što ja mogu da kažem je da je trebalo blagovremeno, ako će se produžavati, trebalo je blagovremeno obaviti sastanke, a ne po isteku roka da se sada ponovo pregovara sa trgovačkim lancima".

Da li se građani mogu nadati tim dugoročnim mjerama još nije poznato. 

Prema nezvaničnim informacijama, u Ministarstvu trgovine i turizma Republike Srpske već sljedeće sedmice biće održan sastanak sa trgovcima kako bi se dogovarali o tome šta i kako dalje kada je riječ o cijenama.


​Izvor: BHRT/Ivana Trbić (S.M.)