Marš „Besmrtnog puka“ u Banjaluci: Dan pobjede nad fašizmom obilježava se i u Srpskoj :: Semberija INFO ::

 

Marš „Besmrtnog puka“ u Banjaluci: Dan pobjede nad fašizmom obilježava se i u Srpskoj


BANjALUKA - Maršom "Besmrtnog puka" u Banjaluci je počelo obilježavanje 9. maja – Dana pobjede nad fašizmom.Učesnici marša nose slike svojih predaka i zastave pod kojima je pobijeđen fašizam u Drugom svjetskom ratu.

U koloni su potomci boraca Drugog svjetskog rata, predstavnici nevladinih organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, SUBNOR-a, pripadnici Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH.

Obilježavanju prisustvuju predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, premijer Radovan Višković, ambasador Ruske Federacije u BiH Igor Kalabuhov, kao i delegacija Narodne skupštine, predsjednik Odbora Vlade Srpske za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova Duško Milunović, gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, kao i brojni građani Banjaluke.

Marš "Besmrtnog puka" krenuo je od Trga Krajine ka Trgu palih boraca gdje su položeni vijenci na Spomenik žrtvama fašizma na Trgu palih boraca.

Okončan je na banjalučkom Trgu palih boraca, a nakon toga su učesnici marša zaigrali kozaračko kolo.

Na Spomenik žrtvama fašizma na Trgu palih boraca u Banjaluci položeni su vijenci za heroje koji su živote dali za slamanje fašizma u Drugom svjetskom ratu.

Vijence su položili predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjednik Vlade Radovan Višković, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, delegacija Narodne skupštine, Vlade, te ambasador Ruske Federacije u BiH Igor Kalabuhov.

Na spomenik su vijence položili i predstavnici Republike Srpske u institucijama BiH, SUBNOR-a, Generalnog konzulata Srbije u Banjaluci, nevladinih organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata, potomci poginulih boraca, te delegacija grada Banjaluka.

Šetnja će biti organizovana i u Trebinju, gdje će učesnici marša, takođe, nositi fotografije članova svojih porodica koji su poginuli u borbi protiv fašizma.

Manifestacija "Besmrtni puk" prvi put je održana u Rusiji 2014. godine, radi očuvanja ličnog sjećanja na stradale u Drugom svjetskom ratu, a održava se i u drugim zemljama, ne samo u Evropi.


​Glas Srpske