Vlast i opozicija složni u stavu da OHR treba da ode, različita mišljenja o sjednici NSRS :: Semberija INFO ::

 

Vlast i opozicija složni u stavu da OHR treba da ode, različita mišljenja o sjednici NSRS


BANjALUKA – Narodna skupština Republike Srpske treba da pošalje jasnu poruku da se OHR treba da se konačno zatvori, a visoki predstavnik ode iz BiH.

To je zajednički stav predstavnika vlasti i opozicije, koji, s druge strane, imaju različita viđenja o sutrašnjoj sjednici Narodne skupštine Srpske.

Narodna skupština Republike Srpske sutra će, na zahtjev srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, održati posebnu sjednicu na kojoj će jedina tačka dnevnog reda biti - ocjena rada visokog predstavnika, primjena Aneksa 10 Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH u periodu razgovora o imenovanju novog visokog predstavnika.

- Narodna skupština Republike Srpske treba da pošalje jasnu poruku da jedino što treba da se desi sa OHR-om i visokim predstavnikom jeste da se OHR konačno zatvori, a visoki predstavnik ode iz BiH - izjavio je savjetnik srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i portparol SNSD-a Radovan Kovačević.

Napominje da postoji jasna procedura kako se bira visoki predstavnik u BiH.

- Republika Srpska ni na koji način nije tražila da bude izabran novi visoki predstavnik. Samim tim, on ne može da bude izabran u skladu sa Dejtonskim sporazumom. Sve ono što su radili visoki predstavnici od potpisivanja Dejtonskog sporazuma do danas je bilo u potpunosti nezakonito i protiv Dejtonskog sporazuma, te što se tiče Republike Srpske to nema nikakvu snagu - rekao je Kovačević.

On je napomenuo da se u posljednje vrijeme sve češće govori o tome da je na dnevnom redu ponovo želja da bude imenovan novi visoki predstavnik u BiH i da postoje dva kandidata – Njemačke i Kanade.

- U svemu tome smatramo da je izuzetno bitno da se zna stav Republike Srpske po tom pitanju, zbog čega je srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik zatražio sazivanje posebne sjednice Narodne skupštine, kako bi se izjasnila o aktuelnim temama - istakao je Kovačević.

Prema njegovim riječima, jako je bitan način na koji se bira visoki predstavnik, što je jasno definisano Aneksom 10 Dejtonskog sporazuma.

- Isto tako je bitno da je samo u jednom slučaju, prvi put, kada je imenovan Karl Bilt, to urađeno u skladu sa Aneksom 10, koji kaže da strane potpisnice Aneksa 10, između ostalih i Republika Srpska i FBiH zajedno sa Srbijom i Hrvatskom, treba da se usaglase i da zatraže imenovanje visokog predstavnika - objasnio je Kovačević.

Sve poslije toga, tvrdi Kovačević, bilo je nelegalno.
- I sama bonska ovlaštenja su u potpunosti nelegalna, nemaju nikakvo pravno utemeljenje, mimo bilo kakvog zakona su i u suprotnosti sa Dejtonskim sporazumom - naveo je Kovačević.

On je dodao da će se o ovom pitanju uskoro raspravljati u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija, te da je važno da postoji jasan stav Republike Srpske kao jedne od strana koje su potpisale Aneks 10 Dejtonskog sporazuma.

- Vjerujemo da visoki predstavnik neće biti izabran. S obzirom na to da smo mi ti koji treba da predlože taj izbor, hoćemo jasno da kažemo da to nećemo da predložimo i da će bilo kakav izbor mimo toga biti u potpunosti nelegitiman i za nas neće biti važeći u bilo kom smislu-  rekao je Kovačević.
On je napomenuo da Republika Srpska nema ništa personalno protiv bilo koga, ali da je njenim predstavnicima stalo do toga da se poštuju procedure i Dejtonski sporazum.

Šef Kluba poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Miladin Stanić je rekao da SDS ne podržava održavanje ove sjednice, ali da će joj poslanici iz ove stranke prisustvovati zbog odgovornosti prema građanima.

Stanić smatra da se o ozbiljnim stvarima kao što je ova sve partije moraju dogovoriti.

Kada je riječ o radu visokog predstavnika u BiH, Stanić je naveo da treba voditi diplomatsku politiku - bez sukoba sa faktorima koji su politički prejaki, te naveo da Srpska "nije u poziciji da uslovljava visokog predstavnika".

Šef Kluba poslanika PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Perica Bundalo takođe smatra da OHR treba da ide iz BiH, ali da je posebnu sjednicu parlamenta Srpske možda trebalo odgoditi nekoliko dana, jer je o tim krupnim pitanjima potrebno jedinstvo svih političkih faktora.

Bundalo je nakon skupštinskog Kolegijuma rekao novinarima da će se poslanici PDP-a o podršci zahtjevu za održavanje posebne sjednice izjasniti kada pročitaju materijale.

Šef Kluba poslanika DNS-a Duško Ivić rekao je da će se o ovom pitanju izjasniti kada dobiju materijale, ali smatra da je tema posebna sjednice "politikantska".

On je naveo da bi međunarodni faktori trebalo da rade na suzbijanju političke korupcije u BiH.

Kovačević poručio je danas da je sramna ocjena opozicije da je "politikanstvo" sazivanje posebne sjednice parlamenta Srpske na kojoj će biti razgovarano o visokom predstavniku.
- Nazivati politikanstvom to što na najdirektniji mogući način branimo ustavna ovlaštenja Srpske, jeste u stvari politikanstvo opozicije - rekao je Kovačević.

Glas Srpske