Vučić u Atini: EU priprema program ekonomskog rasta za Zapadni Balkan :: Semberija INFO ::

 

Vučić u Atini: EU priprema program ekonomskog rasta za Zapadni Balkan


Фото - Танјуг
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u Atini da su evropski zvaničnici ponovili značaj tzv. agende rasta, te da su pripremili program rasta za Zapadni Balkan.

- Tu očekujemo podršku i podstrek kroz razne programe, kao i dodatni novčani priliv - rekao je Vučić.

Vučić je poručio da je sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim imao iskren i prijateljski razgovor, te da vjeruje da neće biti promjene u stavu Ukrajine kada je riječ o teritorijalnom integritetu Srbije.

- Nisam se saglasio o efikasnijoj primjeni sankcija prema Rusiji. Naše je da nastavimo evropski put i da vidimo šta naša zemlja može da ima od toga - rekao je Vučić u Atini, gdje prisustvuje samitu lidera Zapadnog Balkana i evropskih zvaničnika.

Vučić je istakao da je samit u Atini prilika da se razgovara sa evropskim čelnicima, da se razmjenjuje iskustvo o evrpskom putu zemalja Zapadnog Balkana i njihovoj budućnosti.

- Za ljude u Srbiji važno je da smo razgorarali sa predsjednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen sinoć i ona, i predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel su ponovili značaj tzv. Agende rasta i kako EU za oktobar mjesec priprema Program rasta za zemlje Zapadnog Balkana, šta možemo da uradimo da unapredimo ekonomske performanse. Tu očekujem, osim kroz podršku različitim programima, subvencijama, podstrek i dodatni novčani priliv za zemlje Zapadnog Balkana - rekao je Vučić i istakao da to u današnje vrijeme veoma znači.

Naveo je da je neformalna večera bila u, kako kaže, pomalo čudnom formatu. Objasnio je da su sa izuzetkom albanskog premijera Edija Rame, bili prisutni lideri Zapadnog Balkana u formatu "pet plus jedan", ali da su Samitu prisustvovali i hrvatski premijer Andrej Plenković, bugarski, rumunski premijer, kao i predsjednica Moldavije i predsednik Ukrajine.

Naveo je da se u decembru može očekivati i više od pukog datuma za otpočinjanje pregovora o ulasku Moldavije i Ukrajine u EU.

- Za nas je važno da sagledamo šta možemo da radimo sa EU, važno je ono šta su rekli o jedinstvenom ekonomskom tržištu, to nije lako, ali je strahovito važno za nas. Dodatno bi podstaklo rast u našoj zemlji, bili bismo privlačniji stranim investitorima - rekao je Vučić.

Naveo je da u Evropskoj uniji 10 od 27 zemalja snosi najveći teret, te da je logično da se Ukrajina "gura".

- Jer je Ukrajina u ratu i obavlja posao za sve njih i mora da dobije neki podstrek, ali čim ja čujem primjedbe o vladavini prava, vidim gdje to vodi… I kad je riječ o nekim drugim zemljama - rekao je Vučić.

Srbija i Ukrajina uzajamno poštuju princip teritorijalnog integriteta

Predsjednik Srbije je rekao da je imao otvoren i iskren razgovor sa Zelenskim koga je interesovalo šta je to i kako građani Srbije misle.

- Ja sam rekao da, kada je riječ o pitanju teritorijalnog integriteta, Srbija za razliku od drugih iskrena i podržava teritorijalni integritet Ukrajine. To je bio iskren, prijateljski razgovor i nadam se da ćemo da uspijemo da nastavimo da razvijamo saradnju sa zemljom koja nikada ništa nije loše uradila Srbiji. Vjerujem i da neće biti promjena u stavu Ukrajine kada je riječ o teritorijalnom integritetu Srbije, i to je bio veliki posao koji smo uradili - rekao je Vučić.

U Deklaraciji nema ničega što je protiv naših interesa

Kada je riječ o tekstu Deklaracije usvojene u Atini, prema riječima predsjednika Srbije svi su tražili oštar i jasan narativ kada je riječ o sankcijama prema Rusiji, ali je, kako kaže, zamolio i uspio da izdejstvuje da se u tekstu ne nađe ono što se protivi interesima i politici Srbije.

- Postoje stvari za koje mi nismo spremni u ovom trenutku da se opredijelimo, i ne želimo da se opredijelimo. Mi ne možemo da govorimo o tome ko je zločinac, mi ne možemo da budemo tužioci i sudije. Koliko smo mogli da zaštitimo svoje interese, mi smo to uradili - rekao je Vučić.

Vučić je rekao da se nije saglasio sa onim dijelom Deklaracije koji govori o "nešto efikasnijoj primjeni sankcija Rusiji".

- Ne mogu da citiram, ali čitav jedan pasus je o tome i bio je još jedan, govorio sam o tome, ali to ću vam pročitati precizno - ali to je bio razgovor nas domaćina i svih ostalih kako to ide u krug, ide prva verzija, pa međuverzija, pa treća verzija i tako dalje. Nije to jednostavno ni uvijek lako, ali gledate koliko možete da zaštitite interese svoje zemlje. To je to što je važno - rekao je Vučić.

Dodao je da predstoji "vruća jesen" i da situacija u Ukrajini nije laka i jednostavna, da ništa ne ide brzo niti će se brzo rješavati i, kako je rekao, predstoji još mnogo problema.


RTS / RTRS