Republička omladina Srpske čestitala Srbiji 15. februar – Dan državnosti :: Semberija INFO ::

 

Republička omladina Srpske čestitala Srbiji 15. februar – Dan državnosti


- U prošlosti Srba, položiti život za slobodu, nije bila samo odlika hrabrosti, nego odlika čovječnosti i patriotizma. Zato nas prošlost čini ujedinjenim, smjelim i dosljednim svojih korijena. Današnji dan jedan je od najvažnijih datuma u vjerskom, političkom, kulturnom i istorijskom kalendaru Srbije i ovim putem omladinci, ali i rukovodstvo naše stranke želi da se pridruži čestitkama povodom 15. februara - Dana državnosti Srbije – piše u čestitki koju su na Sretenje uputili članovi Republičke omladine Srpske /ROS/ iz Bijeljine.
 
U čestitki je navedeno da se treba prisjetiti dana kada je Bogorodica unijela Isusa Hrista u Hram Jerusalimski, da ga posveti Bogu.
 
- Bog je dao život sina za spasenje duša naših, ma koliko one bile ispunjene mržnjom i nečistotom. Voljeti znači živjeti, praštati znači biti čovjek, dijeliti i pružati znači biti human. Sve su to osobine koje nas mogu učiniti besmrtnima. Mnogo je događaja od nacionalnog značaja vezano za današnji dan, počevši od 1804. godine i podizanja Prvog srpskog ustanka, preko Sretenjskog ustava 1835. godine, do nastanka Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, kada je obilježavanje ukinuto, da bi od 2002. godine bilo obnovljeno – istaknuto je u čestitki.
 
Omladinci ROS-a su podsjetili da svjetska nauka period od 1804. do 1835. godine priznaje kao „srpsku revoluciju“, kao revoluciju male nacije, ali nacije velikog srca.
 
- O „srpskoj revoluciji“ su govorili: „Tokom tih burnih godina, jedan mali narod se pojavio niotkuda na svjetskoj pozornici, i bukvalno, munjevito i ni iz čega, stvorio državu.“ Treba biti ponosan i slaviti rođenje, slaviti naše pretke, naše heroje. Republička stranka Srpske, na čelu sa gospodinom Slavenkom Ristićem, svi visoki funkcioneri stranke, kao i omladina RSS, ovom prilikom poručuju – srećan Dan državnosti Srbijo, svim tvojim građanima, kao i našoj braći i sestrama gdje god bili – poručeno je u čestitki.