Niz spornih odluka krnjeg Ustavnog suda BiH: Ubuduće bi mogli odlučivati i u bademantilima :: Semberija INFO ::

 

Niz spornih odluka krnjeg Ustavnog suda BiH: Ubuduće bi mogli odlučivati i u bademantilima


Krnji Ustavni sud BiH, u čijem sastavu nema srpskih sudija, ne može nikako funkcionisati te su stoga i sve odluke koje to tijelo donosi neprihvatljive i neobavezujuće za Republiku Srpsku.

Kaže ovo profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Vitomir Popović, poručujući da je smiješno tvrditi da većina sudija Ustavnog suda BiH može donositi odluke, a da se pri ­tom ne poziva na odredbe Ustava, odnosno Aneksa 6 koji jasno propisuje način rada ove institucije.

Podsjeća i da ovaj krnji sud mijenja pravila da bi mogli bez Srba odlučivati i donositi odluke štetne po Srpsku, a u korist stvaranja unitarne BiH što, kako je istakao, ne treba shvatiti tragično, već kao opomenu srpskom narodu da radi na izgradnji Republike Srpske kao nezavisne države.

- Nismo devedesetih dozvolili da se neko kocka ili igra sa nama, a nećemo ni sada - poručio je Popović, komentarišući to što je ovo krnje tijelo 18. novembra održalo još jednu sjednicu.

I advokat Toma Fila ocijenio je apsurdnim postupanje Ustavnog suda BiH, navodeći da je suština svega da se Srpskoj što prije suze ovlašćenja na koja ima pravo po Dejtonskom sporazumu i ograniče prava Srba u BiH.

Fila kaže da drugog realnog razloga nije bilo da se održi sjednica ovog tijela u krnjem sastavu, na kojoj je, bez propisanog prisustva srpskih sudija donesena odluka koja se tiče Republike Srpske i to onlajn, jer troje stranih sudija nije moglo da dođe u Sarajevo zbog lošeg vremena.

On ističe da je suština svega što se sprovodi i u teoriji i praksi, “od lažnog Šmita do svega ostalog” - da se predsjedniku Miloradu Dodiku “skrate krila” i da se Srpskoj skrate ovlašćenja na koja ima prava Dejtonskim sporazumom.

Napominje da su prava Srba bila ograničena već u Parizu, prilikom parafiranja sporazuma pa su svake godine imali sve manje i manje prava, pri čemu je konačni cilj da u finalu bude centralizovana BiH pod dominacijom bošnjačke većine.

Poslanik Kluba Srba u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Milan Petković kaže da pravosuđe BiH ne poznaje onlajn sjednice i da se one tako nisu održavale čak ni za vrijeme pandemije.

- Ustavni sud svojim pravilima uređuje kako će se ponašati pa u budućnosti možemo očekivati da pravilima odrede da ne moraju uopšte dolaziti na posao i da sve sjednice održavaju u bademantilima iz svojih udobnih kuća i stanova po svijetu - kaže Petković.

Navodi i da je potpuno apsurdan poziv ovog pravosudnog tijela parlamentima Srpske i FBiH da izaberu sudije koje nedostaju. Kako kaže, to je najbolji dokaz da su i sadašnje sudije svjesne da ovaj sud nema legitimitet i uslove za rad u skladu sa Ustavom BiH. Slično mišljenje dijeli i savjetnik predsjednika Srpske Milan Tegeltija.

- Rade i dalje, iako su očigledno svjesni da je Ustavni sud BiH u ovom trenutku i ovom formatu bez srpskih sudija dekonstituisan do izbora novih sudija i kao takav ne može donositi odluke koje svoje izvorište imaju u ustavnom i dejtonskom legitimitetu tog suda, koji se upravo izražava kroz njegov sastav - istakao je Tegeltija, dodajući da parlamenti oba entiteta konstituišu Ustavni sud izborom sudija, a da isto tako, ukoliko ne vrše imenovanje sudija, oni ga dekonstituišu i oduzimaju mu legitimitet.

Dozvolili klevetanje Srpske

Ustavni sud BiH je na posljednjoj sjednici utvrdio da član 280a. Krivičnog zakona Srpske nije u skladu sa Ustavom BiH i Evropskom konvencijom. U saopštenju je navedeno da povreda ugleda Srpske i njenih naroda - ne može biti krivično djelo. Osporen je član u kom se navodi: “Ko javno izloži poruzi, preziru ili grubom omalovažavanju RS, njenu zastavu, grb, amblem ili himnu kazniće se kaznom zatvora do tri godine. Ako je djelo izvršeno na način da se RS označi kao agresorska ili genocidna tvorevina ili njeni narodi agresorskim ili genocidnim, učinilac će se kazniti kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina”.

Istovremeno, sudije su procijenile da izmjene KZ-a Srpske kojima je kriminalizovana kleveta nisu u neskladu sa Ustavom BiH i Evropskom konvencijom.

(Glas Srpske)