Tegeltija: BiH spremna učiniti dodatne napore za dobijanje kandidatskog statusa 2021. :: Semberija INFO ::

 

Tegeltija: BiH spremna učiniti dodatne napore za dobijanje kandidatskog statusa 2021.


BRISEL - U Briselu je održan četvrti sastanak Savjeta za pridruživanje Evropska unija-BiH na kojem je razgovarano o reformskom putu, odnosno o 14 ključnih reformi.

Delegaciju BiH predvodio je predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija.

Šef evropske diplomatije Žosep Borelj rekao je da su određeni koraci preduzeti u prethodnoj godini, poput sprovođenja izbora u Mostaru, te da je na sastanku razgovarano i o političkim reformama koje je nužno preduzeti. 

Napredak je ipak, dodao je, ograničen.

- BiH ima iste uslove za kadndidatski status kao i bilo koja druga zemlja. Ne tražimo od BiH ništa što nismo tražili od bilo koje druge zemlje - naglasio je Borelj.

Borelj je naveo da je razgovarano i o potrebi procesa izborne reforme, kako bi se eliminisali svi oblici diskriminacije.

- Evropska komisija je spremna da obezbijedi kandidatski status kada BiH pokaže da je spremna da sprovodi reforme iz 14 ključnih prioriteta - rekao je on.

Tegeltija je rekao da je ovaj sastanak bio prilika da se iznese viđenje o tome šta je BiH uradila, posebno na ispunjavanju 14 prioriteta, te da nisu postavljeni novi uslovi.

On je rekao da je napredak značajan, te da je poslata poruka da je BiH spremna da učini dodatne napore da bi do kraja 2021. dobila kandidatski status.

- Razumijemo sve obaveze i rokove iz 14 prioriteta, ali molimo za strpljenje i razumijevanje i verifikovanje svega što je učinjeno do sada.  Razumijemo naše obaveze vezane i za zakone koji su se postavili kao ključni u 14 prioriteta. Spremni smo raditi na izgradnji novog izbornog zakonodavstva koji će svim građanima omogućiti da budu kandidovani, da budu birani i izabrani - rekao je predsjedavajući Savjeta ministara.

Tegeltija je istakao da su prioriteti postavljeni pred BiH mnogo složeniji u odnosu na prioritete koje su imale druge zemlje, poput dubine ustavnih reformi i pitanja u koja zadiru.

- BiH može do kraja 2021. može da ispuni kredibilan broj mjera da dobije kandidatski status. Nikada nijedna zemlja nije morala da ispuni do kraja sve ono što stoji u 14 prioriteta za BiH da bi dobila kandidatski status - naglasio je on.

Tegeltija je rekao da je BiH opredijeljena za dodatnu saradnju na zapadnom Balkanu, ali da ta saradnja ne treba da predstavlja zamjenu za članstvo u Evropskoj uniji, već da bude iskorišćenja za ubrzavanje evropskog puta.

- BiH je spremna da ispuni sve zahtjeve iz 14 prioriteta kako bi dobila kandidatski status - rekao je on i zamolio EU za dalju pomoć u borbi protiv kovida 19 i za puno sprovođenje makroekonomskog plana.

Dodao je da je BiH zahvalna EU za pomoć u vrijeme pandemije, pomoć u vakcinacij, ali i za mjere pomoći ekonomske obnove.

Tegeltija je rekao da se očekuje da i dalje budu udruženi u borbi protiv kovida jer je u tom procesu važno biti koordinisan kod pitanja donošenja ograničavajućih mjera, ali i imunizacije.

Dodao je da ne postoji saglasnost oko toga da li su mjere koje su provedene dovoljne, prenosi RTRS.

Tegeltija je naveo da je razgovarano i o pitanju migracija, te da je konstatovano da je prevelik teret na BiH i prevelika odgovornost koja je se nameće.

- Ne može se prihvatiti to što neki od BiH pokušavaju da naprave "spavaonicu" za migrante.  Svi migranti su na putu ka Zapadnoj Evropi i BiH im sasvim sigurno nije ciljano odredište - dodao je on.

Tegeltija je prethodno razgovarao sa Boreljom.

​Glas Srpske