MMF: GODIŠNjI PAD BDP-A U BIH BIĆE NEŠTO VEĆI OD PET ODSTO :: Semberija INFO ::

 

MMF: GODIŠNjI PAD BDP-A U BIH BIĆE NEŠTO VEĆI OD PET ODSTO


Ekonomija Bosne i Hercegovine ove bi godine zbog pandemije KOVID-19 mogla pasti više od pet odsto, ali Međunarodni monetarni fond (MMF) spreman je pomoći u oporavku, najavo je šef MMF-a za BiH Endrju Džuel.

Prema podacima koje je početkom oktobra objavio Zavod za statistiku Bosne i Hercegovine, pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) u drugom tromjesečju ove godine bio je 9,3 odsto u poređenju s istim periodom 2019. godine.

Istovremeno je u drugom kvartalu BDP Bosne i Hercegovine pao za 10,5 odsto u odnosu na prvo tromjesečje ove godine.

Pregovori nakon lokalnih izboraDžuel, koji je na čelu kancelarije  MMF-a za Bosnu i Hercegovinu, rekao je da je sada stanje u Bosni i Hercegovini ipak bolje nego proljetos, jer se ekonomija djelimično oporavila od prvobitnih udara.

"Sada je stanje bolje nego što je bilo na proljeće. Trenutno smo u procesu revidiranja naše procjene rasta. Proljetos smo iznijeli procjenu da će ekonomija pasti za pet odsto. Uskoro ćemo iznijeti naše nove procjene, mislim još tokom ovog mjeseca. Procjene će pokazati blagu korekciju prema dole, dakle, veći pad od pet odsto", kazao je  Džuel.

Potvrdio je da su predstavnici vlasti BiH izrazili interesovanje za novi ugovor o stend-baj aranžmanu s MMF-om, jer im je neophodna finansijska podrška za prevladavanje sadašnje krize, ali i za sprovođenje reformskih i razvojnih ciljeva.

"Koliko sam shvatio, oni ne mogu sprovesti svoj makroekonomski program ako ne bude bio zaključen aranžman s MMF-om", rekao je Džuel.

Najavio je da će se o tome pregovarati tek nakon lokalnih izbora u BiH, koji su zakazani za 15. novembar, a bude li sve teklo po planu, novi sporazum bi mogao biti zaključen u januaru 2021. godine.

"Fokus programa biće odgovor na pandemiju", kazao je Džuel i objasnio da će novi aranžman MMF-a i Bosne i Hercegovine ipak biti sklopljen za period od tri godine, pa će se odnositi i na podršku strukturalnim reformama.

Bosna i Hercegovina je posljednji stend-baj aranžman s MMF-om sklopila 2016. godine, upravo radi lakšeg sprovođenja reformi.

Jednokratna intervencija u maju

Ugovor je bio vrijedan nešto više od 500 miliona evra, ali isplaćena je tek trećina planiranih sredstava, jer je MMF procijenio da se reforme ne sprovode na dogovoreni način, pa je sporazum otkazan 2018. godine.

U maju ove godine MMF je jednokratno intervenisao, osiguravši Bosni i Hercegovini 330 miliona evra hitne pomoći za suočavanje s pandemijom, što je državna vlast uglavnom iskoristila za krpljenje budžetskih rupa.

Novi stend-baj aranžman, prema projekcijama vlasti u Bosni i Hercegovini, trebao bi biti vrijedan otprilike kao onaj od prije četiri godine.


Semberija info