I jedan osnovac u Banjaluci obolio od meningitisa, koje su preporuke Doma zdravlja :: Semberija INFO ::

 

I jedan osnovac u Banjaluci obolio od meningitisa, koje su preporuke Doma zdravlja


BANJALUKA - Iz Doma zdravlja u Banjaluci potvrdili su da su prijavljena dva nepovezana slučaja oboljevanja od virusnog meningitisa.

U toku ove sedmice, Higijensko-epidemiološka služba “Doma zdravlja” Banjaluka, zaprimila je prijave zaraznih bolesti za dva nepovezana slučaja oboljevanja od virusnog meningitisa.

"Virusni meningitis je prijavljen kod jednog djeteta predškolskog i jednog djeteta školskog uzrasta. Prema informacijama koje smo dobili od roditelja djece, prilikom epidemiološkog anketiranja, djeca se bolje osjećaju", istakli su oni.
Dodaju da je virusni meningitis upala moždanih ovojnica izazvana virusima.

"Manje je težak oblik meningitisa od bakterijskih meningitisa. Simptomi uključuju glavobolju, povišenu temperaturu, povraćanje, malaksalost, osjetljivost na svijetlost i ukočen vrat. Dijagnoza obolijevanja postavlja se na osnovu analize likvora. Pacijenti se uglavnom hospitalizuju. Roditelji trebaju pratiti zdravstveno stanje djece, te u slučaju pojave navedenih simptoma odmah se javiti nadležnom doktoru", objasnili su oni.

Preporuka je, kako kažu, da se pojačaju opšte higijenske mjere, pranje, čišćenje i dezinfekcija, da se pojača provjetravanje te da se informišu roditelji da prate zdravstveno stanje djece, i da se u slučaju pojave bilo kakvih simptoma jave svom porodičnom doktoru.

O navedenim slučajevima Higijensko-epidemiološka služba “Doma zdravlja” blagovremeno je obavijestila Institut za javno zdravstvo Republike Srpske i Zdravstvenu inspekciju grada Banjaluka.


(Nezavisne novine)