Povodom velikog jubileja - 80 godina postojanja Vazduhoplovnog zavoda „Orao“ :: Semberija INFO ::

 

Povodom velikog jubileja - 80 godina postojanja Vazduhoplovnog zavoda „Orao“


Povodom velikog jubileja - 80 godina rada i postojanja Vazduhoplovnog zavoda „Orao“, u Centru za kulturu „Semberija“, uz prisustvo radnika A.D. „Orao“ i brojnih gostiju, danas je organizovana projekcija dokumentarnog filma pod nazivom „Put dalekih plavetnih visina“.

 Mladen Lemez, vršilac dužnosti izvršnog direktora za finansijske poslove, podsjetio je da je Vazduhoplovni zavod „Orao“ osnovan davne 1944. godine u Pančevu, te da je u proteklih osam decenija prošao jedan trnovit put, prepun iskušenja i novih poslovnih izazova.



 „Vazduhoplovni zavod „Orao“ je imao dva preseljenja, jedno iz Pančeva u Rajlovac i drugo preseljenje, nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, svi radnici, zajedno sa opremom i mašinama preselili su se na novu lokaciju u Bijeljinu. U Bijeljini smo, bukvalno, na livadi podigli jedno uspješno preduzeće koje i danas posluje. Projekcija filma je samo jedan u nizu događaja kojim ćemo obilježiti veliki jubilej „Orla“. Imamo snimljenih šest podkast emisija u kojima su gostovali značajni ljudi koji su obilježili istoriju „Orla“. Od Grada Bijeljina dobili smo izuzetno priznanje -  Zlatnu medalju „Knez Ivo od Semberije“ za doprinos razvoju privrede. Glavna ceremonija obilježavanja ovog velikog jubileja biće organizovana 30. oktobra, kada ćemo okupiti sve naše radnike i penzionere „Orla“, naše poslovne saradnike i državne zvaničnike“, istakao je Mladen Lemez, naglasivši da je „Orao“ danas jedan moderan poslovni sistem koji svoju glavnu djelatnost obavlja kroz tri djelatnosti, remont turbomlaznih motora, proizvodnju i laboratorije.

„Uvijek ističemo i to da imamo najsavremenije postrojenje za galvansko - hemijsku zaštitu. Trenutno zapošljavamo oko 340 radnika. Ono što s ponosom uvijek ističemo je i podatak da imamo stotinu radnika sa visokom stručnom spremom. Imamo veliki broj mašinskih i elektroinžinjera. To predstavlja snagu, podstrek i sigurnost da će sve ovo što su prethodne generacije u proteklih osamdeset godina gradile, mi uspješno nastaviti. Ovom prilikom pdijelićemo veći broj jubilarnih nagrada našim radnicima koji imaju deset, dvadeset i trideset godina neprekidnog rada u „Orlu“. Sada smo u situaciji da imamo osamnaest radnika koji obilježavaju 30 godina neprekidnog rada u „Orlu“. Imamo jednog radnika sa 40 godina radnog staža. To je dokaz da se „Orao“ kroz rad zavoli, da se zavoli vazduhoplovstvo, tako da mi često ističemo da je „Orao“ firma u kojoj je  ljubav prema otadžbini, prema firmi i vazduhoplovstvu najizraženija na ovim prostorima“, istakao je Mladen Lemez.




(Semberija Info)