Udruženje žena oboljelih od karcinoma dojke „Gea“ :: Semberija INFO ::

 

Udruženje žena oboljelih od karcinoma dojke „Gea“


Da stavimo zdravlje na prvo mjesto

Udruženje žena oboljelih od karcinoma dojke „Gea“ organizovalo je večeras u Narodnoj biblioteci „Filip Višnjić“ stručno predavanje pod nazivom „Da stavimo zdravlje na prvo mjesto“.

Sanja Drinić, v.d. predsjednika Udruženja žena oboljelih od karcinoma dojke „Gea“ istakla je tom prilikom da se tokom oktobra organizuje više promotivnih akcija u svrhu promovisanja zdravlja i redovnih pregleda. Ovo udruženje ima tridesetak aktivnih žena koje učestvuju u kreativnim i psihološkim radionicama ovog udruženja.



„Iniciramo kod žena sticanje navike i rutine, kako bi one same pratile promjene na svom tijelu i u svom organizmu, ali i da bi redovno isle na preglede, u skladu sa preporukama ljekara. Oktobar je Međunarodni mjesec borbe protiv karcinoma dojke. Već godinama organizujemo ovo predavanje u Narodnoj biblioteci „Filip Višnjić“ i to je jedan vid podrške nama ženama. Pokušavamo da motivišemo zdrave žene da idu na redovne godišnje preglede, a i da uvedu rutinu samopregleda. Važno je da blagovremeno reaguju i da istraju na tim dodatnim analizama. Rana dijagnoza daje mogućnost izlječenja ili pretvaranja maligne bolesti u hroničnu bolest“, kaže Sanja Drinić, ističući da se pomjerila granica kod žena koje oboljevaju od karcinoma dojke.

„Nekada su od karcinoma dojke oboljevale osobe starije od šezdeset godina. U ovoj godini sam upoznala nekoliko žena mlađih od četrdeset pet godina koje imaju taj problem“, ističe Sanja Drinić.

Doktor Zoran Vasilić, specijalista porodične medicine i načelnik Centra za prevenciju zdravlja i prevenciju bolesti u Domu zdravlja Bijeljina izjavio je da ovakva stručna predavanja podstiču podizanje svijesti kod naših sugrađanki o važnosti teme o kojoj se govori.



„Izuzetno je važno da svaka žena razmišlja i vodi računa o svom zdravlju. Mi smo tokom oktobra organizovali akciju preventivnih mamografskih pregleda i obavili smo više od 150 mamografskih pregleda od prvog oktobra do sada. Već imamo par otkrivenih promjena kod nekoliko pacijenata koje zahtijevaju dodatnu dijagnostiku, odnosno terapiju. Upućujem i ovom prilikom apel svim ženama da za sebe urade ono što je minimum, dakle, da bar jednom mjesečno sve žene starije od dvadeset godina prilikom tuširanja urade samostalno pregled dojki. Ukoliko primijete bilo kakvu promjenu, treba obavezno da se jave svom porodičnom ljekaru. Žene starosti od 20 do 40 godina bar jednom treba da urade preventivne ultrazvučne preglede dojki. Nažalost, sve više se snižava prag godina starosti kod žena kojima dijagnostikujemo karcinom dojke. Već u četrdesetoj godini života žene treba da urade i inicijalnu mamografiju, a od četrdeset i pete godine svake dvije godine treba da se rade preventivni mamografski pregledi. Karcinom dojke je bolest koja je sve prisutnija. Kao i za druge karcinome, još uvijek ne znamo uzrok i teško je uticati na faktore rizika preventivno. Jedino možemo ići u rano otrivanje karcinoma dojke“, ističe doktor Vasilić.

Doktor Biljana Marjanović, specijalista interne medicine, subspecijalista onkologije i šef Odsjeka za onkologiju bijeljinske bolnice, kaže da je u proteklih godinu dana otkriven stotinu i jedan novi slučaj karcinoma dojke u Bijeljini.



„Za ovako malo područje to nije mali broj. Dobra vijest je da nam se značajno smanjuje broj žena koje nam se javljaju po prvi put sa metastazskim karcinomom. To možemo zahvaliti savremenijoj I dostupnijoj dijagnostici, dobrom radu primarne i sekundarne zdravstvene zaštite, a najvažniji faktor je razvijena svijest žena o ovom problemu, na čemu radi i udruženje „Gea“. Najmlađa žena koja je kod nas dijagnostifikovana u protekloj godini imala je 26 godina, najstarija 83 godine. Čak dvanaest posto žena oboljelih od carcinoma dojke starosti je do 42 godine, od ukupnog broja koji je evidentiran za godinu dana. Oboljevaju radno sposobne, mlade žene“, upozorila je doktor Biljana Marjanović.


(Semberija Info)