Blinken frustriran zbog iznenadne eskalacije nasilja u Libanu :: Semberija INFO ::

 

Blinken frustriran zbog iznenadne eskalacije nasilja u Libanu


Фото - Танјуг
Državni sekretar SAD Entoni Blinken izrazio je danas nezadovoljstvo zbog iznenadne eskalacije nasilja koje preti da omete posredničke napore da se uspostavi prekid vatre između Izraela i Hamasa u Gazi.

On je tokom posete Kairu, gde je doputovao na razgovore o prekidu vatre i odnosima SAD i Egipta, rekao da SAD još uvek procenjuju jučerašnje eksplozije pejdžera u Libanu, koje se pripisiju Izraelu.

SAD zajedno sa međunarodnim partnerima, uključujući Egipat, nastoje da posreduju u uspostavljanju prekida vatre u ratu Izraela i Hamasa u Gazi koji traje gotovo godinu dana i smanje napetost u vreme kada izraelski lideri prete da će pojačati vojnu akciju protiv Hezbolaha u Libanu.

Blinken je odgovarajući na pitanje o jučerašnjim ekspozijama u Libanu rekao da se uvek iznova, kada američki i drugi međunarodni posrednici veruju da napreduju u postizanju sporazuma o prekidu vatre u ratu Izraela i Hamasa u Gazi, desi nešto što oteža taj proces i može da ga omete.

U eksplozijama pejdžera koje koriste članovi ekstremističke organizacije Hezbolah u Libanu poginulo je u utorak najmanje 12 ljudi, uključujući jedno dete. Izrael nije javno rekao da je za to odgovoran.

Blinken je na konferenciji govorio o nedavnom ubistvu šestoro od nekoliko desetina talaca koje u Gazi drže zatočene pripadnici Hamasa otkako su ih oteli 7. oktobra prošle godine u napadu na Izrael posle kojeg je počeo rat u Gazi.

U vreme kada su objavljene vesti o ubistvu talaca pregovarači su napredovali u dogovoru o vremenu i drugim detaljima razmene talaca za palestinske zatvorenike u izraelskim zatvorima, rekao je američki državni sekretar.

Blinken je danas ponovio saopštenja administracije SAD da se još uvek prikupljaju informacije o eksplozijama u Libanu i odbio da ih detaljno komentariše.

On je danas tokom desete posete Bliskom istoku od početka rata u Gazi razgovarao sa predsednikom Egipta Abdelom Fatahom el-Sisijem i ministrom spoljnih poslova Badr Abdelatijem.

Blinken je rekao da je u razgovorima o prekidu vatre u Gazi i oslobađanju talaca najvažnije da obe strane pokažu da zapravo žele sporazum.

„Najvažnija stvar u ovom trenutku je da se vidi demonstracija političke volje”, rekao je Blinken.

Premijera Izraela Benjamina Netaniahua optužuju da usporava pregovore jer bi sporazum mogao da označi pad njegove čvrstorukaške koalicione vlade u kojoj se neki članovi protive svakom sporazumu sa Palestincima.


Izvor: Politika