Savjet bezbjednosti UN sutra o ruskom napadu na dječiju bolnicu u Kijevu :: Semberija INFO ::

 

Savjet bezbjednosti UN sutra o ruskom napadu na dječiju bolnicu u Kijevu



Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija sastaće se u utorak zbog ruskog napada na Ukrajinu u kome je pogođena glavna dječja bolnica u Kijevu, saopštili su diplomati.

Rusija je danas projektilima gađala tu bolnicu i druge gradove širom Ukrajine, ubivši najmanje 36 civila u najžešćem vazdušnom udaru u posljednjih nekoliko mjeseci.

Generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš oštro je osudio ruske napade, saopštio je njegov portparol Stefan Dižarik.

"Gutereš smatra napad na dječju bolnicu i još jednu medicinsku ustanovu 'posebno šokantnim'", kazao je Dižarik.

"Usmjeravanje napada na civile i civilne objekte zabranjeno je međunarodnim humanitarnim pravom, a svi takvi napadi su neprihvatljivi i moraju odmah prestati", dodao je.

Sastanak Savjeta bezbjednosti zakazan za utorak ujutro zatražili su Britanija, Francuska, Ekvador, Slovenija i Sjedinjene Države.

"Osudićemo ruski kukavički i izopačeni napad na bolnicu", objavila je britanska ambasadorica pri UN-u Barbara Vudvord na društvenoj mreži Iks.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su ruske snage napale ciljeve namjenske industrije i vazdušne baze. Negiralo je da je vojska napala civile, iako su u njenim napadima ubijene hiljade civila od invazije u februaru 2022. godine, prenosi Rojters.


Izvor: Fena (J.K.) / BHRT