Patrijarh Porfirije u Bratuncu: Nećemo se ni milom ni silom odreći sebe i svoga :: Semberija INFO ::

 

Patrijarh Porfirije u Bratuncu: Nećemo se ni milom ni silom odreći sebe i svoga


Foto: BN
- Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije poručio je danas da se srpski narod ni milom ni silom neće odreći svoje pravoslavne vjere, sebe i svoga.

"Mi znamo šta znači krst Hristov i poći za njim i opredeliti se za njegove vrednosti. To znači i smetnju nekima koji bi hteli sebe da nametnu kao neko pravilo, da se njima pokorimo i usvojimo njihov sistem vrednosti", rekao je patrijarh u besjedi nakon liturgije u Hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Bratuncu.

Kada to ne prolazi, ukazao je patrijarh, onda nije strana ni sila, niti nametanje na silu.

"Nećemo se ni milom ni silom odreći svoje pravoslavne vere, sebe i svoga. Ali isti tako, zato što smo se opredelili za Hrista poštujemo slobodu svačiju", rekao je patrijarh Porfirije, prenijela je Srna.

On je ukazao da se srpski narod danas sabrao na Svetoj liturgiji moleći se Bogu da bude jedno sa Hristom i među sobom i ne dozvoljavajući da vještačke, neispravne i nepravedne granice mogu biti nešto što je distanca među njim.

Patrijarh je ukazao da je Sveta liturgija pojava crkve kao jedinstva vjernog naroda sa Bogom, ali i među sobom.
"Naš narod od kada zna za sebe živi tom suštinom i kuca tim otkucajima. Nš narod od kad broji svoju istoriju od Svetoga Save opredelio se za svagda za crkvu i pravoslavnu veru", istakao je patrijarh.

Njegova svetost je naveo da je pravoslavna vjera od Svetoga Save do danas oblikovala i izgrađivala srpski narod da bude ono što jeste.

"Uobličila nas je onako kakve sebe znamo i kakve nas zna drugi svet", rekao je patrijarh Porfirije.
On je istakao da je srpski narod od Svetoga Save do danas poneo pečat Hristov.

"U Svetome Savi mi smo slobodno i dobrovoljno poslušali reč Hristovu, uzeli krst njegov i pošli za njim. Krst Hristov je naše ime i prezime i pokazuje da smo jedno, da imamo neraskidivo jedinstvo sabirajući se na Svetoj liturgiji i da ostvarujemo i potvrđujemo kroz Hrista i pravoslavnu veru", poročio je srpski patrijarh.

Zato smo jedno, ističe patrijarh ne samo onda kada živimo u okvirima jedne granice, već gdje god da se nalazimo.
"Mi potvrđujemo pripadanje svetosavskom srpskom narodu, a Hrist nas spaja u jedno. Uzeti krst svoj i poći za Hristom znači slediti put Svetog Save i uzeti jevanđelje kao svoj sistem, opredeliti se za sistem vrednosti zapisan u jevanđelju, a to znači pre svega razumeti", poručiio je patrijarh.

Liturgiji , koju je služio patrijarh sa više arhijereja, prisustvovali su, između ostalih, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić, premijeri Srpske i Srbije Radovan Višković i Miloš Vučević, ministri u vladama Srpske i Srbije, vršilac dužnosti direktora Republičkog sekretarijata za vjere Dragan Davidović.

Prisutni su bili i ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Nenad Nešić, zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Aleksandar Goganović, ruski asmbasador u BiH Igor Kalabuhov i predstavnici Ambasade Srbije u BiH, kao i veliki broj vjernika.

Liturgiji su prisustvovali i načelnici opština regije Birač, predstavnici udruženja proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH, veliki broj građana Podrinja, ali i iz Srbije, koji su organizovano doputovali u Bratunac.

Nakon Svete arhijerejske liturgije krenula je litija od hrama Uspenja Presvete Bogorodice do groblja u Bratuncu, gdje će u 12 časova kod centralnog spomen-krsta patrijarh služiti parastos za 3.267 ubijenih Srba iz srednjeg Podrinja i Birča.


(Nezavisne)