"Glas Srpske" proslavlja 81. rođendan :: Semberija INFO ::

 

"Glas Srpske" proslavlja 81. rođendan


Foto: Glas Srpske
Pažljivo i ponosno njegujući profesionalne postulate objektivnosti, tačnosti i istinosti najstariji dnevni list u Srpskoj i BiH, "Glas Srpske" danas proslavlja 81. rođendan.

Uvijek u službi čitalaca, brz, tačan i pravedan, to je provjeren recept po kojem "Glas" decenijima uspješno posluje, od prve odštampane stranice davne 1943. godine pa do dan danas, noseći epitet najvažnijeg i najtiražnijeg lista u Srpskoj.

Od osnivanja je bio glas razuma, predani hroničar vremena čiji novinari i urednici s mnogo pažnje, ljubavi i znanja baštine tradiciju, jezik i kulturu naroda na ovim prostorima.

Temelji novinarstva u RS i BiH udareni su upravo štampanjem prvog broja "Glasa" 31. jula 1943. godine u Župici kod Prekaje, nedaleko od herojskog Drvara.

Prvu redakciju činila su zvučna imena tog vremena, Skender Kulenović, Đuro Pucar, Ilija Došen, Rada Vranješević, Vilko Vinterhaler, Osman Karabegović i Boško Šiljegović, čiji je rad od prvog broja bio neraskidivo vezan za narod koji je proživljavao i preživljavao razne nedaće i izazove koje su donosili ratovi, političke i ekonomske krize, prirodne nepogode i društvene turbulencije.

Tokom svog postojanja, spajajući dva vijeka, brojne potrese i izazove preživio je i "Glas", iznova se prilagođavajući novim trendovima, tehnikama i tehnologijama.

Postao je omiljeni među svim generacijama, s razlikom što oni stariji koji uživaju u jedinstvenom spoju mirisa  novinskog papira i prve jutarnje kafe informacije čitaju u štampanom izdanju "Glasa", dok mlađi sadržaj prate putem portala "glassrpske.com".

U korak s modernim dobom "Glas" je prisutan i na svim društvenim mrežama, gdje se čitaoci takođe mogu informisati o najvažnijim domaćim, regionalnim i svjetskim zbivanjima u toku dana.    

Glavni i odgovorni urednik Borjana Radmanović Petrović ističe da je "Glas" najvažniji nacionalni medij u Srpskoj koji je itekako prepoznatljiv i u regionalnim okvirima.

"Ne odustajući od baštinjenja tradicije, kulture i jezika naroda koji ovdje živi, 'Glas' je izrastao u moderan medij koji se uklapa u globalne trendove u novinarstvu. I dalje smo prepoznatljivi po kvalitetnim analizama i ozbiljnim intervjuima, ali istovremeno smo ojačali i digitalne platforme, a naš veb portal svakodnevno bilježi rekordne posjete. Pouzdanost i tačnost krasiće nas i u narednim godinama", naglasila je Radmanović Petrović.

Generalni direktor "Glasa Srpske" Boris Dmitrašinović ističe da je naš list i u prvoj godini devete decenije postojanja ostao jedan od najvažnijih stubova medijske scene Republike Srpske.

"Nakon uspješnog obilježavanja velikog jubileja, 80. godišnjice izlaska prvog broja našeg lista, nastavili smo dobro utabanim stazama i zadržali vodeće mjesto kada su štampani mediji u Srpskoj u pitanju. I u ovoj godini naši čitaoci i svi koji vole 'Glas' mogu da očekuju sve ono što smo nudili i prethodnih, a svakako najvažniji naši projekti su organizacija 29. Sajma knjige te jubilarni, 70. izbor deset najboljih sportista Republike Srpske. Te manifestacije su naš brend i po njima smo prepoznatljivi", podsjeća Dmitrašinović.

Iako lider na polju printa, "Glas Srpske", dodaje on, intenzivno razvija i digitalne platforme.

"U tom smislu naši čitaoci mogu uskoro da očekuju i neke novitete", najavio je Dmitrašinović.

"Glas Srpske" dobitnik je brojnih nagrada za humanost i novinarstvo, a u više navrata odlikovan je i oredenima u SFR Jugoslaviji ali i Srpskoj.

Vitrine "Glasa" krase i priznanja Srpske pravoslavne crkve, lokalnih zajednica u Republici Srpskoj, međunarodnih organizacija, uglednih kompanija, ali i onih koje su dodjelile javne, naučne, kulturne i sportske ustanove i organizacije.

(Nezavisne)