Uzgoj šerija na organski način? Nevenko Granolić je dokazao da se - može! :: Semberija INFO ::

 

Uzgoj šerija na organski način? Nevenko Granolić je dokazao da se - može!



Mnogi su sumnjali da Nevenko Granolić šeri može gajiti bez upotrebe hemije. On danas na 1,5 duluma bere tonu neprskanog, organskog šerija sedmično.

Iako su mnogi sumnjali u uzgoj šerija po organskim principima, Nevenko Granolić, iz Motika kod Banjaluke, uspješno uzgaja ovu kulturu, bez korištenja pesticida i vodotopivih đubriva.

Posjetili smo ga na početku vegetacije, kada je odlučio da se bavi organskom proizvodnjom. Sada smo se uvjerili da je uspio u svojoj namjeri.

Nema pesticida i vodotopivih đubriva

Mnogi od kolega i prijatelja, sumnjali su da Nevenko šeri može gajiti bez upotrebe hemije. Međutim, on je dokazao da može, jer na 1,5 duluma, pod plastenicima, od ove godine, proizvodi šeri, a da ne koristi insekticide, fungicide i vodotopiva đubriva.

"I dok sam proizvodio po konvencionalnim principima, nisam koristio mnogo hemije, ali sam, na nagovor kolega, odlučio da pokušam uzgoj  na organski način. Prezadovoljan sam, za sada ide odlično", priča nam ovaj povrćar koji koristi aminokiseline i bakterije koje su dozvoljene u organskoj proizvodnji, uz dodatak nekuvanog mlijeka, surutke, joda, kurkume.

"U sistem za navodnjavanje dodajem vodu u kojoj je bila otopljena kopriva, 100 do 200 litara u tank od 1.000 litara.

Ojačajte usjeve i zaštitite ih od štetočina koprivom, gavezom i preslicom

Prije sadnje, u zemljište sam, u svaki plastenik, dodao po osam prikolica pregorjelog stajnjaka", objašnjava Nevenko koji za ovaj težak posao ima podršku porodice i nekoliko zadrugara okupljenih u zadrugu “Agroneven“.

Analiza pokazala da nema ostataka pesticida

Ova zadruga prijavila se sertifikacionoj kući za organsku proizvodnju "OC Subotica" koja će da kontroliše proizvodnju. Osim šerija, Granolić uzgaja i papriku, takođe u tri plastenika, ukupne površine 1,2 duluma, ali na lokaciji udaljenoj desetak kilometara od Motika.

"Nedavno sam uradio analize na ostatke pesticida. Nema ih, a ako kažem da sam mjesečno trošio stotinjak kilograma vodotopivih đubriva, a da sad ne trošim nimalo, onda možete da zamislite koliko sam smanjio troškove", komentira on i dodaje da iako će prinos biti nešto manji do kraja sezone, želi da proizvodi zdravu hranu, da ima rezultate, ali i da to pokaže kupcima.

"Najveći benefit ove proizvodnje jeste saznanje da su šeri, i nešto paradajza kojeg imam, kao i paprike na drugoj lokaciji, proizvedeni bez hemije. Milina je ući u udisati miris svježeg šerija i jesti ga, a znaš da nije prskan pesticidima", ističe.

Otkupna cijena bi mogla da bude veća

Prema njegovim riječima, kupci su oduševljeni kvalitetom šerija, paradajza i paprika i stalno se povećava broj naručilaca. Sedmično bere tonu šerija koju prodaje tržnim centrima, restoranima i pojedincima.

Iako bi otkupna cijena mogla da bude veća, za tako nešto potrebno je strpljenje, jer malo ko želi da plati više za organski proizvod, a Nevenko i njegova zadruga, tek su ušli u period konverzije. Vjeruju da će, s vremenom, i cijena biti veća, kao i svijest građana. U narednom periodu, zadruga “Agroneven“ planira da radi i na promociji svojih proizvoda.


Izvor: Agroklub