ČOVIĆ PROČITAO ZAKLjUČKE HNS-A: AKO NE DOĐE DO DOGOVORA, NOVA ORGANIZACIJA BIH :: Semberija INFO ::

 

ČOVIĆ PROČITAO ZAKLjUČKE HNS-A: AKO NE DOĐE DO DOGOVORA, NOVA ORGANIZACIJA BIH


- Hrvatski narodni sabor (HNS) i sve njegove članice će s krajnjom pažnjom će pratiti nastavak političkih pregovora o izmjenama Izbornog zakona i ograničenim ustavnim reformama kao i rješenja ukupne političke situacije u BiH. Ako se i dalje nastavi s procesom dekonstituiranja hrvatskog naroda, HNS će pokrenuti sve pravne procedure i političke korake za novu institucionalnu i teritorijalnu organizaciju BiH na načelima federalizma i konsocijacijske demokratije, kojom će se obezbijediti potpuna ustavna ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda u BiH.

Navedeno je to, između ostalog zaključcima koje je na današnjoj vanrednoj sjednici usvojio HNS, a koje je pročitao lider HDZ-a BiH Dragan Čović.

Čović je naveo da je jednoglasno doneseno sedam zaključaka te da su oni izmijenjeni u odnosu na dokument koji je javnosti predstavljen u prethodnim danima.

Prvi zaključak se odnosi na ocjenu dosadašnjih pregovora o Izbornom zakonu BiH, a  ocjenuje se da je pregovarački tim HNS-a dosljedno i odgovorno sprovodio prethodno utvrđeni pregovarački okvir o načelima izmjena i dopuna Izbornog zakona, posebno u dijelu koji se odnosi na legitimno predstavljanje".

HNS izražava žaljenje što uloženi napori nisu uspješno okončani te spremnost da nastave pregovore "sa bošnjačkim i drugim političkim strankama na tragu već usaglašenih izmjena Ustava BiH sa predstavnicima Venecijanske komisije, a kako bi se stvorili preduslovi za održavanje Općih izbora".

U trećoj tački navode da će se HNS dosljedno zalagati za izvorna ustavna načela postignuta u Vashingtonskom i Dejtonskom mirovnom sporazumu.

-Spremni smo odlučno se suprostaviti svim daljim inicijativama koje idu ka dekonstituiranju hrvatskog naroda u BiH - stoji u ovoj tački.

U sljedećoj tački HNS navodi da će sve političke stavove kojim se zastupa blokiranje sprovođenja Političkog sporazuma iz Mostara od 17. juna 2020. godine i time onemogućava hrvatskom konstitutivnom narodu legitimno političko predstavljanje u domovima naroda i Predsjedništvu BiH smatrati suprotnim hrvatskim političkim pravima te ugrozom nacionalnih interesa i političkog subjektiviteta Hrvata u BiH".
 


U petoj tački navode da "neće biti ispunjeni formalno pravni uslovi za održavanje izbora sve dok se ne bude izmijenio postojeći Izborni zakon BiH".

-U tu svrhu nužno je provesti Odluku Ustavnog suda BiH i sve presude Evropskog suda za ljudska prava kako bi se svakom od triju konstitutivnih naroda obezbijedilo legitimno političko predstavljanje kao i mogućnost kandidovanja svakoj osobi s pravom glasa, a sve u skladu s ustavnim odredbama proisteklim iz Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH – navodi HNS.
 


HNS u jednom od zaključaka navodi da Centralna izborna komisija (CIK) BiH nije i ne može biti zakonodavac niti ima pravo preuzimati nadležnosti Parlamentarne skupštine BiH.

- Jednako naglašavamo da CIK nije izabran i imenovan u skladu sa odredbama Izbornog zakona BiH. Ako se Izborni zakon ne bude izmijenio u skladu sa prethodnim tačkama i uprkos tome u tim uslovima budu raspisani i sprovedeni Opšti izbori, HNS će ih smatrati suprotnim slovu Ustava te duhu i načelima Dejttonskog mirovnog sporazuma. Takvom postupku predstavnici HNS-a suprotstaviće se svim legitimnim pravnim i političkim sredstvima - navodi se.

U posljednjoj tački navode da će s krajnjom pažnjom pratiti nastavak političkih pregovora o izmjenama Izbornog zakona i ograničenim ustavnim reformama kao i rješenja ukupne političke situacije u BiH.

Na sjednici HNS-a nisu bili predstavnici Hrvatske republikanske stranke jer su, kako kažu, nezadovoljni Čovićev načinom moderiranja samog sastanka, prenose mediji u FBiH.

Čović je kazao da će pregovori o izbornom zakonu biti nastavljeni i da je uvjeren da će bošnjački političari razumjeti zaključke HNS-a.

Na pitanje novinara da li je optimističan i da li se očekuje učestvovanje predstavnika međunarodne zajednice kazao je da još uvijek spreman pregovarat, prenio je Kliks.

- Mislim da će u utorak u 12 časova u Mostaru biti nastavak razgovora oko modela za izbor članova Predsjedništva BiH između jednog dijela bošnjačkih stranaka i nas iz HNS-a. Nadam se da ono što smo izdogovarali kroz ove onlajn konferencije u ova dva dana da smo pojasnili sadržaj koji smo usaglasili u Neumu. Tako da moj optimizam koji sam na jedan način opisao u Neumu evo još uvijek ima jednu svoju dimenziju - rekao je Čović.

Nije želio govoriti o detaljima ali je kazao da je razgovarao s Žozepom Boreljom i Johanom Satlerom prije dva dana.

-Dogovorili smo se da je sasvim realno ako bi ovaj iskorak išao dalje na tragu onih već utvrđenih opcija iz Neuma da idemo na nadogradnju. Primarno mislim o izborima dva člana Predsjedništva iz Federacije, jer druge stvari manje više smo usaglasili. Onda bi krajem sedmice, ili početkom naredne vjerovatno bilo ponovo okupljanje predstavnika međunarodne zajednice da završimo taj proces - istakao je predsjednik HDZ-a.

Naglasio je da je uvjeren da će bošnjački političari razumjeti zaključke HNS-a i da su do kraja otvorili vrata za razgovor i dogovor.

-Bude li način ponašanja kakav je do sada bio, jednog dijela tih pregovarača, naravno da niko od ovih ljudi nema optimizma da će se nešto napraviti. Ja duboko vjerujem da upravo to partnerstvo sa međunarodnim institucijama koje imaju ogromnu odgovornost za što ćemo se dogovoriti. Upravo oni zadnjih 20 godina definišu puno onih izmjena koje su nastale. Mi smo ih zvali puzajućim promjenama Dejtona, kroz izmjene ustava entiteta, promjena zakona i svega drugog, što se radilo - izjavio je.

(Glas Srpske)